40
0

Az eset a sziget dél-keleti részén történt, ahol 1500 illegális bevándorlót oszlattak gumibotokkal és tűzoltókészülékekkel a helyi rendfenntartó erők.

A görög hatóságok egyre nehezebben kezelik a menekültügyet, ugyanis naponta több száz migráns közelíti meg a szigeteket gumicsónakokkal. Ma reggel, Kosz szigetén a helyi stadionnál történt az az atrocitás, amikor is a helyi rendőröknek már gumibotot és könnygázt kellett bevetniük az egyre agresszívabb tömeg visszaszorítása érdekében. Tömeges kántálásba kezdtek, élelemért és vízért kiáltoztak, miközben egyre erőteljesebben próbáltak előre törni, ezzel egymást is veszélyeztetve.

Fotó: dailymail.co.uk

Több száz papírokra váró illegális bevándorló okozott fennakadást, ugyanis tüntetésbe fogtak, amiért a nyilvántartásuk kezelése lassabban megy a vártnál. Görögország egyébként is rendkívül kockázatos helyzetben van a migránsok miatt, csak az elmúlt 7 hónapban 124 ezer illegális bevándorló érkezett a keleti részen fekvő szigetekre. A görög rendőrség elmondása szerint 2015-ben 156 726 migránst regisztráltak.

Kosz-sziget

A partiőrség jelentése szerint az elmúlt 3 napban közel 1500 menekültet mentettek ki a vízből a környező szigeteknél. Ez az arány is elég ijesztő, de a statisztika közel sem fog kedvezőbben alakulni, ugyanis több tíz ezer Afganisztánból és Szíriából jövő ember hagyja el Törökország partjait csónakokban Görögország felé közeledve. Céljuk változatlan: a görög szárazföldet elérve próbálnak majd továbbjutni gazdagabb uniós országok felé, akár Olaszországon, akár a Balkánon keresztül. Lényeges célpontjuk közé tartozik Nagy-Britannia is, amellyel továbbra is súlyos problémákat okoznak a Csalagút francia átkelőhelyénél, Calais-nál.


SHARE