Az ELN jelentései szerint az elmúlt néhány hónapban jelentősen megnőtt a katonai felkészülés mind a NATO, mind Oroszország részéről, ami nagy aggodalomra adhat okot.

Az ELN, avagy az európai biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó műhely vizsgálja a jelenlegi orosz, illetve NATO-beli hadászati felkészüléseket. Vizsgálatuk szerint az elmúlt néhány hónapban jelentősen megnőtt mindkét fél részéről a gyakorlatozás, amely aggasztja a szervezetet, ugyanis csak az elmúlt 1 évben a brit Királyi Légierő (RAF) 245 alkalommal akadályozta meg orosz repülőgépek behatolását nagy-britanniai légtérbe. Ilyen nagymértékű intézkedésekre a hidegháború óta nem volt példa.

A szervezet alaposan áttanulmányozta a hadgyakorlatok körülményeit, ezért mernek hagyatkozni arra, hogy Oroszország és a NATO is az esetleges háború kirobbanására való felkészülést tartja szem előtt, amellyel a III. világháború kitörésének a rémképét vetítik le. Megfigyeléseik szerint az oroszok márciusban is már javában gyakorlatoztak mintegy 80 ezer fővel. Ezzel szemben a NATO stratégiája 4 kisebb részből épül fel, amelyhez hozzájárul 19 tagállam, valamint 3 partnerország katonai erősítése, amely összesen nagyjából 15 ezer főt jelent.

Fotó: dailystar.co.uk

A jelentésben kihangsúlyozzák, hogy egyáltalán nem támogatják a háború kirobbanását, ám a megnövekedett katonai gyakorlatok közel sem a békét sugallják, amely további Európán belüli feszültségeket okozhat. A kiszámíthatatlanságot tovább fokozzák a nem nyilvános, illetve az előre nem bejelentett hadgyakorlatok is.

A NATO tisztviselői azonban cáfolták a jelentés egyes részeit, ugyanis elmondásuk szerint ők nem keresik a konfliktust Oroszországgal. A NATO szóvivője, Carmen Romero is megerősítette kollégái kijelentését, elmondása szerint csupán azért tartanak hadászati gyakorlatokat, hogy adott helyzetben könnyebben felvegyék a harcot az egyre agresszívabb orosz nyomással. Kifejtette, hogy eszük ágában sincs konfrontációba bonyolódni Oroszországgal, sőt mi több közös nevezőre próbálnának jutni. Romero elismerte, hogy a NATO készültsége eltörpül a közel százezres orosz hadsereg mellett. Hozzátette, hogy a megállapodás közel sem egyszerű feladat, hiszen az elmúlt másfél évben Oroszország jelentősen eltávolodott Nyugat-Európától, amelynek legfőképp az orosz-ukrán konfliktus az okozója.

(dailystar.co.uk)
SHARE
Néhány személyes adat beírásával megosztató a nyilvánossággal a legszükségesebb életrajzi információ. Sohase feledjük, hogy ez bármikor nyilvános lehet; kényes adatokat ne adjunk meg!