6
0

Mit tud vajon ötödjére felmutatni Amerika James Bondja? Tom Cruise-t lehet szeretni, még nagyobb divat utálni, de a Mission Impossible: Titkos nemzet ki fogja elégíteni a nyári popcornmozikra éhező földi halandókat.

Persze ezzel együtt a lehetetlen küldetésesdi nem szolgál többel, mint ami egyébként a lényege: Tom Cruise MINDENT megold, MINDENKI eszén túljár, MINDIG győz. A Mission Impossible-sorozat nemhiába az ügynökös paródiák tökéletes alapanyaga: a sorozat az utóbbi 19 éve alatt kiemelkedett az álomgyár által oly bőszen gyártott akcióhalmazból. Ettől az ötödik rész sem szakad el, komoly agytornát ugyan nem igényel, de annak, aminek szánták pont jó.

forrás: billboard.com

Ethan Hunték nyaka körül szorul a hurok: a túl sok önfejű akció miatt a CIA nagykutyája (Alec Baldwin) torkon ragadja őket, és beolvasztja az Impossible Mission Force-ot a hírszerzőkhöz. Mindezt egy újabb lehetetlen küldetés közben, az pedig még lehetetlenebbé teszi a dolgokat, hogy Huntot körözik, társait pedig ellehetetlenítik – kész is a recept egy újabb misszióhoz. Huntot leállítani pedig nagyjából annyira lehetséges, mint James Bonddal közölni, hogy nincs több Martini, így szupertitokban a Szindikátus nevű titkos szervezet, és annak feje, Solomon Lane (Sean Harris) után ered. Közben összeakad egy női bérgyilkossal (Rebecca Ferguson), innentől kezdve pedig hol együtt, hol egymás ellen küzdve oldják meg a lehetetlen helyzeteket.

[youtube id=”x5ArM265qBQ”]

Az akciófilmeket senki nem az eszükért szereti, ám itt próbálnak csűrni-csavarni amit csak lehet. Csúcsra járatják azt, hogy mindenki hét lépéssel a másik előtt jár, amikor kiderül, hogy a másik meg tizenhéttel jár mindenki előtt, de végül mégiscsak Ethan Hunt az, aki valójában a film elején kiszámolta az egész bagázs összes lépését előre. Ez a logika egy idő után bosszantó is lehet, ám némiképp kilengeti a klisés fordulatok mögül a filmet. Mégsem katartikus a vége – hogy is lenne az, ha tudjuk, hogy Ethan Hunt mindig MINDENT megold?

Az idei Mad Maxnak pár hónappal ezelőtt sikerült annyira kielégítenie mindenkit akciószinten, hogy  a Mission Impossible-ban nincs az az autós üldözés, amire igazán felkapjuk a fejünket. Ennek ellenére persze a film becsületére legyen mondva, hogy a harcok változatosak, az operaházi összecsapás egész ügyesen komponált, és pörgésben sem szenved a film. Ezen kívül ott van az a tény is, hogy Tom Cruise tényleg sok mindent bevállalt a forgatásért: a film nyitójelenetében valóban ő az, aki a felszálló repülőgép ajtaján lóg:

[youtube id=”1zm79PMMOO0&list=PLqOi4ROAgXA4LuzxB-uZ3S89IsNhdXBnM”]

Ha túl sok meglepetés nincs is a filmben, a Simon Pegg által játszott Benji legalább üde humort visz a sok akció közé, a Rebecca Ferguson Ilsa Faustja pedig bebizonyítja, hogy nem csak egyféle akciómaca létezik a világon: nem egydimenziós bugyimodellként sikoltozik és keménykedik felváltva. Sajnos nem volt ilyen kegyes a sors a főgonosszal: Sean Harris ugyan egyéb szerepeiben remek színész, de itt az orrcimpatágítgatáson és a szigorú nézésen kívül nem bíztak rá túl sok feladatot.

A nyári uborkaszezon királya mindenképp a Mission Impossible ötödik része lesz, még akkor is, ha egy bejáratott recept újrahasznosítását láthatjuk a vásznon. Az viszont mindenképp dicséretes, hogy egy ötödik rész is tud szórakoztató lenni, Tom Cruise pedig egyre inkább betonozza a helyét az ötvenes akcióhősök nemes táborában.

SHARE