0
0

Oroszország élt vétójogával, és elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a tervezetet, amely szerint különbíróságot állítottak volna fel a tavaly Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében. A bizottságnak az lett volna a feladata, hogy kivizsgálják a tragédiát, a felelősöket pedig előállítsák.

A 15 tagból 11 támogatta a tervezetet, hárman (Angola, Kína, Venezuela) tartózkodtak, Oroszország pedig élt vétójogával. Putyin húzása kiszámítható volt, a tanácskozás előtt néhány órával Mark Rutte holland külügyminiszter megpróbált az orosz elnök lelkére beszélni, de Putyin hajthatatlan volt. Szerinte a bíróság felállítása “nem lenne célravezető”, mert Oroszországnak “egy csomó kérdése” van egy olyan ügyben, amire nincs elég rálátása.

A bizottság létrehozására azért van szükség, mert az utasszállító nagy valószínűséggel rakétabecsapódás miatt zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. Egyértelmű felelős azóta sincs, Oroszország és Ukrajna egymásra mutogat. A nyugati országok arra gyanakodnak, hogy a rakétát oroszok vagy oroszpárti ukrán szakadárok lőtték ki tavaly július 17-én.

SHARE