3
0

Ráérősen döcögnek a lakott településen kívül, és nem azért, mert féltik a biztonságukat. A jelenségre Szlovákiában figyeltek fel, és már a rendőrök között is téma, olyannyira, hogy már büntetnek érte.

Holott mindenki az őrülten száguldozó autókat szidja, és a rendőrségnek is ők az elsőszámú célpontjai, valljuk csak be: néha nincsen bosszantóbb, amikor beragadunk egy indokolatlanul lassan vánszorgó autó mögé. Az pedig valószínűleg minden autós iskolában elhangzik párszor a tanár szájából, hogy a túl lassú autósok is lehetnek jelentős veszélyforrások az utakon. Szlovákiában ez olyan méreteket öltött, hogy már a rendőröknek is feltűnt, és egyre gyakrabban kénytelenek szankcionálni a dolgot. Ľubomír Ábel, a szlovák rendőrség elnökhelyettese az aktuality.sk-nak nyilatkozott, és egy új jelenség kialakulásáról beszélt.

forrás: vs.hu

Ábel elmondta, hogy főleg az autópályák és a lakott településeken kívül eső utakon figyelhető meg a probléma, amikor egyes sofőrök szándékosan mennek lassan, kocsisorokat kialakítva ezzel maguk mögött. Az elnökhelyettes hangsúlyozta: ez ugyanúgy balesetekhez vezethet, főleg amiatt, mert az adott helyzet felhergelheti az autósokat, és a kényszerű előzésekből könnyen baj lehet.

És mi az oka a bosszantó lassúságnak? A rendőrök tapasztalatai szerint egyáltalán nem a biztonságos vezetés.

Benzint spórolnak

Elsődleges okként a takarékosságot említette meg Ábel. A benzinárak miatt egyesek úgy spórolnak, hogy lassabban mennek, nagyobb távokat hagynak maguk előtt, hogy egyenletes tempóban tudjanak haladni. Ezzel elhiszik, hogy kevésbé fogy a benzin, holott elenyésző az a mennyiség, amit ezzel tudnak spórolni.

Telefonálnak

Tény, hogy a telefonálás – hiába van megoldva headsettel vagy kihangosítással – elvonja a sofőrök figyelmét. Ilyenkor pedig az ember – már ha van benne egy fikarcnyi óvatosság – akaratlanul is lelassít. Ugyanez vonatkozhat a közösségi média használatára: a legtöbb statisztika azt mutatja, hogy megdöbbentően sokan facebookoznak vezetés közben, ilyenkor pedig inkább lelassítanak, mert akkor – szerintük – nem lehet baj.

Megijednek a rendőrtől

Természetes reakció a sofőröknél, hogy ha rendőrt látnak, azonnal a sebességmérőre néznek, a félősebbek bele is taposnak a fékbe. Ez ritkább esetben a hirtelen fékezéstől ütközést eredményez, enyhébb helyzetekben pedig úgy megrettenti a sofőrt, hogy túlzottan belassít, és kilométereken át így halad – ezzel döcögő kocsisort alakítva ki maga után. Mindezt annak ellenére is nagyon gyakori eset, ha a sofőr eredetileg betartotta a sebességkorlátot. Ábel elmondta, hogy a hirtelen lassítás nem segít, hiszen a traffipax sokszor jóval előbb beméri a sebességet, minthogy a sofőr meglátja azt.

forrás: nograd24.hu

A szomszéd ország utain az elmúlt időszakban számtalanszor találták szembe magukat a rendőrök ezzel a jelenséggel, akiknek valahogy kezelni kell a problémát. Egyre gyakrabban szabnak ki bírságot a túl lassan menő sofőrökre: aki az autópályán 80 km/óránál lassabban megy, az 60 eurós bírságra (kb. 18 ezer forint) számíthat, aki pedig indokolatlanul lassú haladással lassítja a forgalmat, fennakadást okozva ezzel, azt egy 30 eurós (kb. 9 ezer forint) csekkel kínálják meg a rendőrök.

SHARE