0
0

A tekintélyes brit napilap, a Guardian írt egy nemrégiben publikált tanulmányról, amely kimutatta, hogy az Anders Behring Breivik által 2011. július 22-én, Utøya szigetén elkövetett brutális lövöldözés után eltelt négy évvel később sem képesek dolgozni a meggyilkolt gyerekek szülei. Rengetegen közülük nagyon erős depresszióban, valamint poszttraumás stresszben szenvednek azóta is.

Mint ismert, előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, majd két órával később rendőregyenruhában áthajózott Utøya szigetére Breivik, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A merénylő összesen 77 emberrel végzett. A helyszínre jókora késessel kiért rendőröknek rögtön megadta magát. A bírósági ítélet szerint a tömeggyilkos a Norvégiában kapható legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták.

A tanulmány, melyben összesen mintegy 86 szülő életét követték nyomon 2011 óta, az oslói kutatók többek között azt vizsgálták, hogy miképpen tudtak ezek az anyák és apák visszaintegrálódni a társadalomba, hogy a szociális életük hogyan alakult, és egyáltalán: képesek voltak-e a napi rutinjukat végezni, úgy, mint a bevásárlást vagy a takarítást. A szülők több mint a feléről kiderült, hogy részben vagy egyáltalán nem voltak képesek dolgozni a tragédia óta eltelt 40 hónap után sem.

A kutatók szerint a szülők azért is vannak ilyen állapotban és küzdenek különféle mentális betegségekkel a mai napig, mert a közülük sokan közvetlen kapcsolatban voltak gyerekeikkel a lövöldözés ideje alatt: voltak, akik végig SMS-eztek, de sokan éppen telefonon beszéltek, így nem egy szülő gyakorlatilag végighallgatta, ahogyan a gyerekét lelőtte, megölte Breivik.

Nagy felzúdulást keltett egyébként a múlt heti hír, miszerint Anderst felvették az Oslói Egyetem politikatudományi szakára, így a 36 éves norvég tömeggyilkos augusztusban kezdheti meg a tanulmányait cellájában, mivel az órákon nem vehet részt és nem is léphet kapcsolatba a professzorokkal vagy más diákokkal.

Érdekesség, hogy szintén most augusztusban nyitja majd meg újra kapuit 2011 óta először az Utøya szigeti nyári tábor, melyre már most rekord számú jelentkező van.

Mindez pedig reméljük, hogy egy világos üzenet lehet az egész világnak, melyben a norvég társadalom megmutatja: bár nem felejtette el mi történt, de készen állnak és igyekeznek továbblépni, de ami a legfontosabb, hogy nem félnek.

SHARE