2
0

Csütörtök este kiderültek a bűvös számok, mindenki izgatottan posztolhatta ki, melyik felsőoktatási intézmény padjaiban folytatja szeptembertől. Azoknak sem kell azonban szomorkodniuk, akiknek nem épp elképzeléseik szerint alakultak a pontok: nekik kínálnak megoldást az OKJ-tanfolyamok.

Az egyetemi diploma ma már nem feltétlen jelent garanciát arra, hogy három vagy öt év tanulás után valóban a kívánt területen tud elhelyezkedni az ember. Sokfelől hallani, hogy jobb bebiztosítani magunkat egy szakmával, hiszen a munkaerőpiacon nem feltétlenül a diploma jelenti a garanciát a sikeres állásra.

Mi a teendő akkor, ha nem kerültél be az álomegyetemedre? Nem kell rögtön az áhított iskola egyenpulcsiját ölelgetve álombasírnod magad, rengeteg lehetőség van még arra, hogy új vizekre evezz, vagy hasznosan töltsd az időt a következő felvételiig.

Ebben segítenek az OKJ-tanfolyamok, ahol néhány hónap alatt sikerrel sajátíthatsz el egy olyan szakmát, amely iránt biztos kereset van a munkaerőpiacon. Néhány hónap alatt gyógymasszőr, szakács, kozmetikus vagy akár fogászati szakasszisztens is válhat belőled. Egy szakmával a kezedben pedig megváltozhat a hozzáállásod a világhoz, és nagyobb biztonsággal tekinthetsz a jövő felé.

unnamed

A felvételik után, a nyári hónapokban felélénkül az érdeklődés a tanfolyamok után, főként azok számítanak igazán divatos szakmának, amelyek gyakorlatorientáltak és piacképesek, és amellyel gyorsan jövedelemhez juthatnak, vagy akár önálló vállalkozásban is megállják a helyüket a sikeres vizsgát tett hallgatók. Miért érdemes tehát egy OKJ-tanfolyammal újratervezni a jövőt?

Nem veszik kárba az idő
Kevés szak indul keresztféléves tanrendben, így általában legalább egy évet kell várni a következő felvételiig. A legtöbb tanfolyam egy éven belül lezajlik, így a következő felvételit már egy szakmával a kézben lehet megpróbálni.

Könnyebb dolgozni mellette
A felnőttképzés vitathatatlan előnye az is, hogy könnyebben kivitelezhető a tanulás melletti munka. Az órákat legtöbbször heti 1-3 napban tartják, emellett könnyebb munkát vállalni.

unnamed (1)

Rövidebb idő alatt kisebb költségráfordítás
Az OKJ-tanfolyamok hossza 3-18 hónap, a legtöbbjüket viszont egy év alatt el lehet végezni, áruk pedig jóval alacsonyabb a költségtéritéses szakokénál. A tapasztalatok szerint a tanfolyamba befektetett összeg rövid időn belül megtérül.

Könnyebben lehet vele elhelyezkedni
A tapasztalatok szerint a sikeres vizsga után 1-2 hónappal már munkába állnak a frissen végzettek, ez sokszor a tanfolyamokon szerzett tapasztalatoknak is köszönhető. Sokan önálló vállalkozást indítanak.

Többletpontokat érhet
Gyakori eset, hogy az elvégzett OKJ-szakképzettségével többletpontokra tesz szert a hallgató, és ezáltal sikerül a felsőoktatási karra való bejutása – és emellett kitanult egy szakmát.

Jó tapasztalat
A legtöbb diák az érettségi után nem rendelkezik semmilyen szakképesítéssel, nekik nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség lehet egy OKJ-tanfolyam. Érdemes olyan tanfolyamra iratkozni, amely megfelel az illető érdeklődési köreinek, mivel a gyakorlati oktatás során sokkal mélyebb betekintést nyerhetnek a szakma rejtelmeibe, mint külső szemlélőként. Ez mindenképp előny, hiszen mélyülhet elköteleződése a szakma iránt, vagy ellenkező esetben rájöhet, hogy nem ez a neki való terület.

Külföldön is elismert
Sikeres vizsga esetén lehet igényelni az EUROPASS bizonyítvány-kiegészítőt, mely eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. Emellett segíti a tagállamok közti munkavállalási mobilitást is.

Nem kell tehát siratni az idén meglehetősen magas felvételi pontokat, itt az ideje a B-tervnek, ami nagyon könnyen az A-terveddé válhat. A legdivatosabb szakmák között a www.budapestitanfolyam.hu weboldalon tudsz keresgélni, ugyanezen a felületen azonnal be is iratkozhatsz egy-egy tanfolyamra. Legtöbbjük szeptemberben indul, így senkinek nem kell lemondania a tanévkezdés öröméről.

SHARE