0
0

Az egész országban győztek a nem-szavazatok, azaz a görögök nem kérnek a nemzetközi hitelezők segítségéből- tette közzé vasárnap nyolc óra körül a görög belügyminisztérium az első hivatalos eredményeket a görögországi népszavazással kapcsolatban. A korai eredmények szerint 61%-kal győztek a nem-szavazatok az igenekkel szemben, igaz voltak területek, ahol 50 % körüli arányban oszlottak meg a szavazatok.

Az első adatok szerint egyetlen olyan régió sem volt, ahol az igenek kerekedtek volna felül, ez azt jelenti, hogy a görögök elutasítják az EU mentőcsomagját. A részvételi arány 55 % feletti, a referendum érvényességéhez szükséges 40 % már a koradélutáni órákban megvolt.

Még a ma este folyamán mini-kormányülést tart Alekszisz Ciprasz görög államfő, hogy stratégiát dolgozzanak ki a holnapi napra – véli a Guardian athéni tudósítója. Közben Athénban elkezdődött az ünneplés, párszáz kormánypárti szimpatizáns kezdett ünnepelni: görög zászlókat lengetnek, “nem” feliratú táblákat tartanak és jelszavakat kántálnak a parmalent épülete előtt.

A görög választási bizottság honlapján található adatok szerint a szavazatok 39,37 százalékának feldolgozása után a nemmel szavazók aránya 61,06 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya pedig 38,94 százalék volt.

Görögországnak valószínűleg távoznia kell a valutaunióból:

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatait határozott többséggel elvető vasárnapi görögországi népszavazás után a legvalószínűbb forgatókönyv most már a Grexit, vagyis Görögország távozása a valutaunióból. – írja az MTI

SHARE