1
0

Az Európai Parlament a napokban írt alá egy egyezményt, ami az EU tagállamai közötti roaming díjak eltörléséről szól. A határozat a tervek szerint 2017 júniusában fog életbe lépni, ezután az EU állampolgárai mindenhol ugyanannyiért telefonálhatnak majd, mint otthon.

Az EU 2007 óta lobbizik a roaming díjak eltörléséért és azóta csökkenti kitartóan az árakat lehetőségei szerint. A jelenleg érvényben lévő díjszabás szerint 0.19 Euro centet (59,78 HUF) fizetünk a kimenő hívásokért, 0.06 Euro centet (18,88 HUF) a szöveges üzenetekért és 0.20 Euro centet (62,92 HUF) 1 MB adatforgalomért azonfelül, amit otthon is elkér érte a szolgáltató.

Az egyezmény alapján ezeket az árakat 2016 áprilisában tovább csökkentik, végül 2017 június 15-én végleg eltörlik. Ehhez még szükség van az Uniós tagországok kormányainak jóváhagyására is. Egy tavalyi felmérés szerint az EU állampolgárainak 94%-a a magas tarifák miatt hanyagolja telefonját és mobilinternetét ha külföldön van. Ennek szeretne véget vetni a kezdeményezés.

Ezenkívül egy olyan döntés is született, aminek értelmében megtiltanák, hogy az internetszolgáltatók gazdasági vagy egyéb okokból korlátozzák vagy lassítsák egyes online szolgáltatások hozzáférhetőségét. Vagyis a jövőben a szolgáltatók nem tehetik majd meg, hogy korlátozzák, vagy blokkolják az olyan alkalmazások forgalmát, mint a Skype és a Viber.

Az EU digitális ügyeinek biztosa Günther Oettinger üdvözölte az EP kezdeményezését, ami új alapokra helyezheti a fogyasztók és a szolgáltatók kapcsolatát az EU-ban.

SHARE