1
0

Csehország ötven darab nagyméretű sátrat küld Magyarországra, hogy ezzel segítsen a bevándorlók elszállásolásában – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter a cseh nemzetbiztonsági tanács elnökségének vasárnap esti ülése utáni sajtótájékoztatón.

A sátrak összértéke mintegy négymillió korona, azaz mintegy 45 millió forint – tette hozzá a tárcavezető.

Chovanec szerint a közelmúltban bevezetett szigorúbb ellenőrzések következtében napi átlagban 15 külföldit vesznek őrizetbe a cseh hatóságok. Többségük Szíriából Afganisztánból, Irakból és Pakisztánból érkezett Európába.

Az első fél évben a cseh hatóságok által őrizetbe vett illegális bevándorlók száma összesen mintegy 2500, ami 42 százalékkal több, mint a tavalyi év első felében – mondta Bohuslav Sobotka kormányfő újságíróknak.

Sobotka szerint a közelmúltban bevezetett ellenőrzéseket akkor szigorítják tovább, ha az őrizetbe vettek száma napi átlagban megkétszereződik, tehát eléri a harmincat.

A miniszterelnök megjegyezte, hogyha a menekülthelyzet drámai módon rosszabbodna, akkor a határellenőrzésekre a hadsereget is be kellene vetni.

A cseh nemzetbiztonsági tanács elnöksége öttagú: a kormányfő mellett a belügyminiszter, a külügyminiszter, a védelmi miniszter és a pénzügyminiszter a tagja.

forrás: MTI
SHARE