1
0

Az Amazon tervei szerint drónjaik mindössze fél óra alatt házhoz szállítják majd a megrendelt csomagokat.

Már eleve az meglepő hírnek számított, amikor a vállalat bejelentette, hogy a nem túl távoli jövőben drónokkal szándékoznak minél gyorsabban csomagokat kézbesíteni, s úgy tűnik tényleg komolyan rápörögtek erre az újféle termékszállítási módszerre. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, mint Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatójának legutóbbi kijelentése: az új tervük szerint 30 percen belül teljesítik a megrendeléseket majd az új drónokkal.

A speciális szolgáltatás elsősorban csak a Prime előfizetőknek lesz kezdetben elérhető, és ugyan a vállalat pontos információkat nem mondott arról, mely városokban fog elstartolni ez az egyedi módszer, azonban felmérések alapján New Yorkban, Chicagóban és Philadelphiában érdeklődnek leginkább a drónos szállításért, így ott lenne célszerű bevezetni elsőként.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/98BIu9dpwHU”]

A legnagyobb akadály azonban egyáltalán nem technológiai kérdés, hiszen az Amazon minél előbb bevezettetné már a rendszert, sokkal inkább az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szabályozásai jelentik a problémát. Ugyan tárgyalások indultak a módosításról, jelenleg azonban a drónok maximum 400 láb (körülbelül 121 méter) magasságban repülhetnek, ráadásul a vezetőnek mindig látótávolságon belül kell maradnia, így gyakorlatilag rendkívül limitált lehetőségei vannak a cégnek. Pláne úgy, hogy az Amazon önvezérelt drónokban gondolkodik és teljesen kizárnák az emberi irányítást, csak egy beépített számítógép vezérelné a gépet, amely egyébiránt arra is lehetőséget nyújtana, hogy egymással kommunikáljanak a szállító eszközök.

Hogy pontosan mikor várható az Amazon terveinek megvalósulása nehezen mondható meg, számos nehézséggel küszködik az elképzelés, mindenesetre a kereskedelmi cég nem tágít, és folyamatosan tárgyal az FAA-val, melynek eredménye várhatóan a következő évben lesz.

Forrás: businessinsider.com, forbes.com
SHARE