2
0

A híres közösségi oldal legújabb fejlesztésének köszönhetően úgy is beazonosít majd minket, hogy az arcunk nem látszik, eltakartuk, vagy épp háttal állunk a képen.

Nem fognak örülni ennek a hírnek azok, akik úgy vélik, hogy a Facebook már így is túl sokat tud rólunk – az oldalnak nem elég minden alapvető adatunk, érdeklődési körünk, arcunk, most már a testtartásunkat, hajunkat, testalkatunkat, adott esetben a ruháinkat is figyeli, és ezek alapján könnyen beazonosít.

A Facebook egyik laborjában olyan kísérleti algoritmust fejlesztettek ki, amelynek segítségével a közösségi oldal alaposan és nagy pontossággal tudja beazonosítani a képen szereplőket anélkül, hogy az arcuk látszódna. Yann LeCun, a cég mesterséges intelligenciával foglalkozó laborjának vezetője mutatta be kutatásaikat egy bostoni konferencia során, ahol többek között azt is elmondta, hogy a már meglévő, ismert algoritmusok úgy is beállíthatóak egy kis módosítással, hogy egyéb fizikai jellemzők – testalkat, testtartás, stb – alapján ismerjen fel embereket.

Forrás: funnyjunk.com

A tesztelés során 40 ezer képet használtak fel, és ellenőrizték a technológiát. Az eredmény bámulatos, ugyanis az algoritmus 83 százalékos pontossággal állapította meg helyesen a képen szereplőket, még úgy is, hogy az arcok nem voltak láthatóak.

Forrás: top1walls.com

Habár önmagában lenyűgöző, hogy mikre képes ez az algoritmus, mégis komoly jogi problémákat vet fel az a tény, miszerint, úgy is beazonosíthatunk embereket, hogy nem látszik az arcuk megfelelően a kamerában. Nemrégen egy fórumot tartottak e témának kapcsán, azonban a felek nézőpontjaikat nem tudták összeegyeztetni, és katasztrofális eredményekkel zárult a tárgyalás.

Forrás: newscientist.com, fortune.com
SHARE