0
0

A múlt heti szerencsétlenség újabb rést engedett láttatni a potyautazás nagyon is veszélyes világából. Repülők futóműin kapaszkodó utasok, kamion platókat menekülőkkel megosztó export konzervek, az, hogy mi jöhet még, csak a szerb határnál derül majd talán ki. A múltban viszont történt számos érdekes eset, amiknek hősei egy Irénke néni klónjaiból felhúzott sorfalat is félvárról kijátszanának. Íme a potyautazás leghajmeresztőbb eseteit:

Az első, aki szárnyalt

A világ legelső feljegyzett repülős potyautasa nem érte be kevesebbel, mint egy zeppelin rakterével. Az amerikai Clarence Terhune 19 évesen szökött fel egy New York-ból Németországba tartó léghajóra 1928-ban. Nem ez volt az első útja, amiért nem fizetett, több száz szárazföldi ingyen kilométer edzette és tette oly vakmerővé, hogy a bátyjával kötött fogadásból kijátszva az akkor még elég laza repülőtéri biztonsági rendszert, egy léghajó tegye híressé a nevét. Tette is olyan hamar, hogy mire földet értek Németországban, már valóságos hősként ünnepelték. A fiú ugyanis az út felénél lebukott, és a hajó konyháján kellett mosogasson, míg a német rendőrség bilincset nem vert rá, ám a lakosság és sajtó nyomására hamar szabadon engedték, és egy akkori celebnek járó felhajtással térhetett vissza hazájába.

Aki szenvedélyből tette

wut2

Na nem az utazás szenvedélyéből, hanem a futball iránti szeretetéből. Egy Tahitin élő férfi, Fidel Maruhi 2000 augusztusában próbált eljutni egy Air France repülőgép futóművén Párizsba, elmondása szerint azért, hogy találkozhasson Zinedine Zidane-nal. A megszállott rajongót a gép Los Angeles-i üzemanyag utántöltésekor fülelték le, 27 °C-os testhőmérséklettel. A csodával és kórházi szoba falaival határos módon túlélte a 8 órás repülő út okozta életveszélyt, viszont nem folytathatta zarándoklatát, a hatóságok visszaküldték Tahitira. Valljuk be, azért azt, akit Tahitira toloncolnak, nem tudjuk őszintén sajnálni.

Aki a lehető legrosszabb járműben keresett menedéket

haha2

2009-ben egy tizenhat éves michigani rosszfiú nem bírta kivárni ítéletének meghozatalát a helyi bíróságon. Miután sikeresen megszökött a cellájából, kétségbeesetten próbálta feltörni a legközelebbi parkoló gépjárműveit. Többszöri sikertelen próbálkozás után egy nyitva felejtett csomagtartóban rejtőzött el, ami, mint később kiderült, szerencsétlenségére pont egy helyi bíró kocsijának hátulja volt. Ha az tény, hogy egy bíró kocsijának csomagtartójában keres menedéket egy szökött fegyenc még nem tenné elég filmszerűvé az esetet, akkor az már talán, hogy a fiú egy az autó mellett heverő zsebéből kiesett fénykép miatt került elég hamar a környéket ellepő rendőrök kezére.

A mázlista

Van, akinek sikerül, így volt ezzel az a 20 éves romániai férfi is, aki a dubai-i királyi család birtokában lévő magánrepülőgép kerekei között bújt el Bécsben, hogy Londonba juthasson. A férfi munkát keresni indult Angliába, de útlevél és pénz híján jobbnak látta, ha királyi segítséget vesz igénybe. A landolásnál kiderült, hogy apróbb karcolásokkal megúszta az általában halállal végződő potyautas módszert. A repülő a rossz időjárás miatt jóval alacsonyabban tette meg az 1300 kilométeres utat, és a férfi ennek köszönhette, hogy nem fulladt meg és/vagy fagyott halálra az út során. A potyautast egyébként nem toloncolták vissza, mint EU-s állampolgár Nagy-Britanniában maradhatott szerencsét próbálni. A románok viszont a másik oldalon is álltak már.

Akik vízen próbálkoznak nem olyan szerencsések

Két éve nagy port kavart két román hajós esete, akiket gyilkosság vádjával tartóztattak le Argentínában, miután négy potyautast kényszerítettek a tengerbe. A kalózmesékbe illő történet úgy kezdődött, hogy a Kongóból Argentínába tartó teherhajón, a parttól 120 kilométerrel hét darab nem kívánatos személyt fedeztek fel, és először még visszafordultak, de a második kihajózás után az Atlanti-Óceán közepén ismét négy embert találtak a raktérben elbújva. Az út felétől azonban az utasok hazaszállítása 120 ezer dollárjába került volna a hajó tulajdonosának, a kapitány választhatott a biztos kirúgás, a partot érésnél kiszabott szintén óriási büntetés és az évszázados hagyományokkal rendelkező deszkás megoldás között. A román kapitány egyébként azzal védekezett, hogy a kongóiak önszántukból vetették tengerbe magukat. De ha már Kongó:

A gépeltérítő krokodil

Furcsa hely lehet ez a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol 2010 őszén egy belföldi repülőjárat utasa úgy gondolta, hogy az eladásra kínált krokodilja kézipoggyászként nem lesz feltűnő. A sporttáskába szuszakolt krokodilnak viszont más tervei voltak, és a landoláshoz készülő gépen sikerült kiszabadulnia a csomagból. Az utastérben pánik tört ki, a rémült utasok a pilóta fülkébe zsúfolódva kerestek menedéket. A hivatalos jelentések szerint ez olyan súlyeloszlást eredményezett az egyébként parányi, 20 személyes gépen, hogy az a pilóta erőfeszítései ellenére egyensúlyát vesztette és egy, a repülőtér melletti házba csapódott. 19 ember meghalt, két túlélő maradt, és igen, az egyik a krokodil volt. Az esetet az egyetlen emberi túlélő rekonstruálta. Magát a krokodilt a helyszínre siető mentősök sebesülten találták, de mivel akkor még nem tudhatták, hogy kulcsfigurája a szerencsétlenségnek, egy macsetével halálra kaszabolták. Ha valakinek esetleg a potyázás izgalma nem lenne elég, talán érdemes ellátogatnia Kongóba, ahol a mentősök macsetével érkeznek a helyszínre, a helyiek sporttáskákban adják-veszik a krokodilokat, és ha kettőnél többen állnak sorban a mosdóhoz egy repülőgépen, akkor az lezuhan.

SHARE