1
0

Tízezrek ünnepelték vasárnap a nyári napfordulót a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél. A rendőrség által 23 ezer fősre becsült tömeg jórészt békésen, piknikhangulatban köszöntötte a hajnalt az év legrövidebb éjszakájának végén, dacolva a meglehetősen őszies hideggel és a Wiltshire megyei kopár fennsíkon mindig fújó erős széllel. Az összegyűlteknek ezúttal szerencséjük volt, mivel láthatták az előbukkanó napot, amelyet csak később takartak el a felhők. A korábbi években sokszor bizonyult ünneprontónak a borult égbolt. A rendőrség vasárnapi beszámolója szerint különösebb rendbontás nem történt, csak “kábítószerrel összefüggő kihágások” miatt vettek őrizetbe kilenc embert.

A Stonehenge melletti napforduló-köszöntés nem volt mindig olyan békés fesztivál, mint most. A rendszeres kultikus összejövetelek 1974-ben kezdődtek, amikor néhány százan a tiltás ellenére átmásztak a köveket akkor övező drótkerítésen, és többen közülük – a kitoloncolásukat elrendelő bírósági végzéssel is dacolva – hat hónapig, a téli napfordulóig a helyszínen maradtak.

Az 1980-as években rendszeresen zavargások robbantak ki a jeles éjszakán a tömeg és a rendőrök között. A legsúlyosabb összecsapás 1985-ben volt, amikor tucatnyian szenvedtek súlyos sérüléseket. A hatóságok akkor 15 évre teljesen betiltották a júniusi napfordulós szertartásokat, és 6,5 kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki minden év június 21-én az emlékmű körül. Az intézkedést csak 2000-ben vonták vissza.

forrás: MTI
SHARE