1
0

Mikor készültek, mekkorák, kit tartottak az egyik vagy éppen másik oldalon? Fal-gyorstalpaló.

A kínai Nagy Fal

A kínai Nagy Fal az i.e.VIII-V. század körül kezdte menetelését a világ leghíresebb építészeti remekei közé. A Fal nem egyetlen vonalat képez, hanem egy számos ágból álló erődrendszer, melyeket évezredeken keresztül újabb és újabb dinasztiák emeltek a folyamatosan változó északi országhatár mentén. Amellett, hogy az eurázsiai sztyeppék nomád népeitől óvták a császárságot és birodalmakat, a Selyemút vámjait is könnyebb volt behajtani a Fal segítségével, mely becslések szerint 8850 km hosszan szeli át a kelet-nyugati tengelyt, összesen 21196 km különböző magasságú és anyagú ágat magába foglalva.

Hadrianus fala

Az észak-angliai kőfal a rómaiaktól maradt az utókorra, az akkori Britannica provincia határán. A Skóciát sikertelenül bevenni próbáló rómaiak emelték védekezésül 8 év alatt a portyázó barbár csapatok távol tartására. A fal közel 120 kilométer hosszú, egyik tengerparttól a másikig húzódik. Mérföldenként erődök erősítik a kiváló állapotban maradt kőfalat, melyhez ellátó központok, utak csatlakoztak a későbbiekben.

forrás: www.educationscotland.gov.uk

Koreai demilitarizált övezet

Észak-és Dél-Korea között, 250 km hosszan és 4 km széles területen húzódó övezet, melyet a koreai háborút lezáró fegyverszünet után hoztak létre 1953-ban. A terület szinte teljesen érintetlen, látogathatósága korlátozott, mely az élővilág burjánzásának kedvez. Neve ellenére az egyik legerőteljesebben katonai határvonal a világon.

A berlini fal

A berlini fal a német várost osztotta két részre 1961-1989 között. Kelet-Németország (Német Demokratikus Köztársaság, NDK) emelte 155 km hosszan, teljesen elvágva ezzel Berlin nyugati felét a keleti oldaltól. A szögesdrótot felváltó két betonfal közötti széles területet (védelmi zónát) őrtornyokból őrizték a feltételezett szocialista és fasiszta támadások ellen – fegyverekkel, kutyákkal, szögesdróttal. A Fal a város mindkét oldalát megbénította, százakat lőttek le a határ átlépésének kísérlete közben.

forrás: wikipedia.org

 

Mexikói-amerikai határsáv

Az illegális bevándorlás ellen emelt falrendszer a mexikói-amerikai határon. A támogatók a határ menti kartelltevékenységekkel és menekültek egyre nagyobb számával indokolják létjogosultságát, ellenzői pedig hatékonyságát kérdőjelezik meg, valamint az élővilágra gyakorolt negatív következményeit nehezményezik. A fal a teljes határvonal stratégiailag fontos pontján áthúzódik, mintegy 3000 km hosszan.

Bár nem tudományos hitelességű, mindenesetre jelzésértékű, hogy a fent felsoroltak közé a Wikipédia angol nyelvű oldalán már szerepel a falak listáján a tervezett magyar bevándorlóellenes fal is…

SHARE