1
0

Az ország nem hivatalos központja a leggörbébb tükörré hajlott meg az elmúlt pár évben. Mi a baj az Erzsébet térrel, és hogyan jön ehhez az elvándorlás? Vélemény arról, miért láthatjuk az országot miniatűr makettként saját maga közepén.

Négy hónapig tartó fesztivál a város közepén.  forras: welovebudapest.com

Az egyik legkedveltebb pesti találkahelynek már a nevével is baj van. Szinte mindenki eltölt legalább egy nyári estét ott, de hogy pontosan hol: a Deákon, a Gödörnél, az Akváriumnál vagy az Erzsébet téren már attól függ, hogy valaki moszkvaterezik vagy a Széll Kálmán térnél találkozik. Pedig az összes ugyanaz, és ez ugyanolyan, mint hogy van, aki Magyarországon él, van, aki a Magyar Köztársaságban szeretne, és akadnak akik, a Dalmát tengerpartot is az ország részének gondolják, igaz csak a Suzukijuk hátuljának címkéjén.

A gödör nem más, mint kis országunk lenyomata. Létezik egy önkormányzat által magán üzemeltetőnek bérbe adott terület ahol a fő helyen az úri közönség mulat. Az úgymond kormánynak még végrehajtó testülete is van, hiszen a délutáni dugóhúzó használatot sárgamellényes urak tiltják. A régi (egyébként Bauhaus stílusban épült műemlék) buszpályaudvar fröccs-szelfizős menő helyei megkérdőjelezhető példái az ország épített örökségállományának újrahasznosításának. Az internetes tömegkultúra erejét pedig mi sem képviselhetné jobban, minthogy az egyik legnépszerűbb humoroldal kocsmává testesült a tér északi részén, bizony, bözsinénistől együtt.

Az óriáskeréknek (a tér „stadionjának”) kétszer ekkora mása teljes jogosultsággal pompázik egy olyan városban ahol az az egyetlen kilátó hely, de Budapesten, ahol van János-hegy, Citadella, Vár, és a Bazilikában a kupola jegy is csak 500 Ft, fel lehet tenni a kérdést megéri-e egy ilyennel elrondítani a tér szebbik felét.

A többség persze a parkot szeretné élvezni és használni, és igen, azért mert ez az egyetlen zöldterülete a városnak ahol legálisan fogyaszthatunk hungarikummá emelt drogokat, pedig „gödrözni” sajnos egyre kínosabb és kellemtelenebb.

A legszorítóbb még mindig a mosdó kérdés. Köztéri mosdó nincs, de a vizelettől kipusztult fű és a nappal is érezhető szagok ellen talán még a mobil wc-k felállítása is elfogadható lenne, akármennyire is rontják az összképet.

Az bizony nem egy nyári zápor maradéka. forras: varosszive.blog.hu

Ha már összkép. Lehet azt még rontani? A park zöldjét teljesen felemészti a fesztiválhangulat, és ez nem biztos, hogy csak a használók hibája. Az ember eljutott a holdra, lehet, hogy tudnánk olyan füves területet képezni 2015-ben, ami kibír egy pár évet akkor is, ha intenzíven használják. A tér jó részét nemrégi nyitották újra, ugyanis el volt kerítve a gyep védelmében, így viszont a maradék helyen olyan sok ember zsúfolódott össze, hogy az a terület még gyorsabban amortizálódik. A téren csak elvétve bukkan fel egy-egy igényesebb installáció, ami városképi szempontból is értéket ad egy olyan helyhez, ami egy főváros közepe, de sajnos az egyik legkártékonyabb pesti betegség, a bódévírus már itt is rondít a koncepció nélküli tábláival, standjaival és túlárazott pereceivel.

A tér nyugati felét teljes mértékben az óriáskerék uralja egy új acél diadalívet emelve a város ún. fő utcája fölé, ami csak arra szolgál, hogy az V. kerületi polgármesteri hivatalból áramot kapjon a tér fő látványossága. Azért ezt a megoldást bármelyek balkáni ország megirigyelhetné.

Kortárs diadalív a Polgármesteri Hivatal előtt.  forrás: varosszive.blog.hu

Az emberek mégis ütik le egymást a lábukról, és nem lehet tudni miért. Az Erzsébet téren estéről estére több ember gyűlik össze annak ellenére, hogy egyre kellemetlenebb hellyé válik. Pont mint kis országunk.

Nem értjük, hogy miért felel meg az embereknek a vizeletszag az egyre romló tér esztétika.  A sokszor elviselhetetlen tömeget figyelmen kívül hagyva rengetegen keresik itt azt a régi park élményt, amihez hozzászoktak.

forras: jarokelo.hu

Persze sok az elvándorló, aki már a Gödör közelébe se néz, kicsit kulturáltabb körülményeket keresve. Az itt maradottakat pedig úgy néz ki, még nem zavarja, hogy alattuk szépen lassan tönkremegy a főváros közepe, amíg lehet legálisan inni, elviselik a szemetet és a vizeletszagot.

Ha ez így megy tovább tényleg csak azok maradnak majd a parkban akiknek minden mindegy, és a rajtuk élősködő bódék és kocsmák. Ahhoz, hogy ne egy vizeletszagú pocsolyába lógassuk a lábunkat értelmetlen új csodák árnyékában, valamit tenni kéne.

SHARE