1
1

Nem is feltétlenül Magyarország területén, már ha sikerül összefogni a szomszédainkkal. Megerősítette a múlt héten Szekszárdon elhangzottakat a bürokrácia kritikájáról, kritizálta a Kúriát, Gyurcsányt, az EU-t, Gömörit, Simicskát, Csányit.

Lázár természetesen a friss vasdrót kerítésfüggöny témájában beszélt a legtöbbet, megismételte, azért van erre szükség, Magyarországra érkezik a legtöbb illegális bevándorló, rosszabb a helyzet, mint Olaszországban, az illegális határátlépés pedig bűncselekmény, a kormány feladata pedig a bűnelkövetés megakadályozása, a kerítés pedig elrettentő erejű. Aki be akar jönni, közelítse meg a határátkelőket. Arra a kérdésre, hogy mi változott az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, amikor is még csak félve beszéltek erről a kormány képviselői, vagy egyenesen letagadták, hogy a dolog napirenden lenne, nem mondott újat, az elmúlt hetekben fokozatosan növekvő nyomásról beszélt, meg arról, hogy Rogán és Kósa nem a kormány tagjai, ezért nem tudhattak esetleg a döntésről. Azt még nem tudni, hogy ki fogja megépíteni – NATO-szabványok szerint – a kerítést, Varga Mihálynak elvileg augusztusi elejéig kell kigazdálkodnia a várható költségeket, ami első becslések szerint 20-25 milliárd forint, de Lázár ezt túlzásnak tartja. (A magyar költségvetésből menekültügyi kiadásokra most mintegy 600 millió forint megy el.)

A kerítést „nem szórakozásból, nem jókedvünkben” építjük meg, sőt, nem gondoljuk, hogy így kellene megoldani a problémákat, de az Európai Unió nem kínál jobb megoldást. A kormány tárgyalt a vajdasági magyarok képviselőjével, Pásztor Istvánnal, Lázár szerint ő megfelelőnek tartja az intézkedést. A hazájukból háborús vagy politikai okokból menekülőket persze továbbra is be fogjuk fogadni, ezt tettük a Balkán-háború alatt is, más kérdés, hogy a kerítés elvileg őket is megállítja. Ha leül egy szír család a kerítés tövében az meg a szerbek gondja. Különben sem érthető Lázár szerint, hogy miért ne lehetne visszatoloncolni az illegális belépőket Szerbiába, vagy Görögországba, hiszen ezek nem háborúsújtotta országok, ha Magyarország megtehetné, hogy önhatalmúlag biztonságos országnak minősítse őket, megtenné. Ha valaki meg megkerüli a kerítést, akkor meg visszaküldjük őket Horvátországba vagy Romániába, hiszen azok már EU-s országok. Sőt, ha Németország, Ausztria, Szerbia, és Magyarország összefog, ez a kerítés máshol is megépülhet, nem szükséges feltétlenül nálunk lennie.forrás: nol.hu

Beszélt még ezen kívül arról is, hogy elfogadhatatlan a Kúria döntése Magyar László ügyében, aki egyébként több idős embert kínzott halálra többedmagával. Róla a Kúria azt mondta, nem tartható a börtönben tényleges életfogytiglanival, 40 év múlva szabadulhat. Lázár szerint ez szembemegy a büntető törvénykönyvvel, és a kormány fontolgatja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

Egyszerre találta meg Gyurcsány Ferencet és az Európai Bizottságot, a korábbi miniszterelnök cége, az Altus Zrt. kapott egy ötmillió eurós megbízást az EB-től, mondván, képes független szereplőként megítélni a magyar gazdaság helyzetét. Lázár ezzel nem ért egyet, és a kormány nevében kéri a Bizottságot, hogy hozza nyilvánosságra a közbeszerzés részleteit, már három levelet is írt nekik erről, mint mondja, úgy tűnik, az átláthatóság csak Budapesten fontos, Brüsszelben nem.

Megerősítette azon szavait is, amiket múlt héten, Szekszárdon mondott egy fórumon, és amiről az Együtt egyik politikus közölt részleteket. Eszerint túlméretezettnek tartja az államapparátust, túl soknak a bürokráciát, nagyon hosszúnak az adóügyintézést. Puccsszerű változások jöhetnek, a kamarák, a járási hivatalok, és úgy általában az államapparátus dolgozói által beküldött és megtárgyalható javaslatok alapján. Fájdalmas reformok is jöhetnek, mert túlzás, hogy egymillió ember dolgozik az államnak.

Nagy neveket is riogatott Lázár, a kormány átnézi a nagy földbirtokosok támogatási helyzetét, mert eddig a támogatások 75%-a a tulajdonosok 5%-ához került. Most belenéznek Csányi, Simicska, Leisztinger ügyeibe, és a jövőben nem nagyon fognak ekkora támogatásokat kapni. Hasonlóan jár Andy Vajna, akinek most lesz meg végre a nemzetbiztonsági átvilágítása, pedig évek óta dolgozik kormánybiztosként. A késlekedést Lázár saját hibájaként értékeli. Késlekedésként pedig Gömöri Zsolt kései lemondását, a paralimpikonok elnökéne már rég meg kellett volna ezt tennie, de a többi már a rendőrség dolga.

A megsérült Gripenek ellenére Hende Csaba tájékoztatása szerint továbbra is ellátjuk Szlovénia légi védelmét is, de folyamatosan tárgyalásban vagyunk a svédekkel, hogy küldjenek egy új vagy legalább egy valamilyen gépet a javíthatatlanul megsérültek helyett.

SHARE