1
0

Nyári színház! Olyan dolog, amit azért találtak ki, hogy azok, akik azt hiszik ki kell öltözni egy színházba, elmondhassák, hogy nem csak vízibicikli jegyet vettek Földváron. Az alábbiakban összeszedtük miért és hova érdemes ellátogatni a nyári színházak kínálatából.

Szegedi Szabadtéri Színpad

A többnyire könnyed, zenés darabokat bemutató szegedi esemény borsos árai miatt mára már eléggé presztízs rendezvénnyé nőtte ki magát. Július elejétől augusztus végéig a következőket tekinthetjük meg:

  • Verdi : Álarcosbál (opera),
  • Szabó Magda/Kocsák Tibor: Abigél (operett),
  • Shakespeare: Tévedések vígjátéka,
  • Claude Michel Schönberg: A nyomorultak (musical).  

Tökéletes ürügy egy szegedi hosszú hétvégére. Az ország legnagyobb szabadtéri színpada és nézőtere látványos produkciókat ígér. A dóm pedig a második legimpozánsabb színházi dekoráció az országban.

Városmajori Szabadtéri Színpad

Úgy néz ki, hogy a Városmajor idén mindent be akar mutatni amihez csak színpad kell. Június közepétől egészen augusztus végéig rengeteg program vár Buda legbudaibb nevű parkjában. A teljesség igénye nélkül: bemutatásra kerül Goldmark Károly Sába királynője című operája, a Carmina Burana de lesznek hagyományos előadások is mint például a Miskolci Nemzeti Színház előadásában a Tóték, vagy a Csíki Játékszín előadásában Kosztolányi klasszikusának az Édes Annának színpadi változata. E mellett számtalan gyerek előadás( Dzsungel Könyve, Vuk), illetve musical (HAIR) és egyéb koncertek (30Y ,Palya Bea) is várják azon pestieket, akik megunták már a margitszigeti frizbizést és az esti Madách terezés helyett is inkább valami mást csinálnának.

Esztergomi Várszínház

forras: hidlap.hu

Ha az ember egyszer már volt Esztergomban utána úgy is csak Párkányba megy sörözni és libacombot enni knédlivel. Ha a szokásos vasárnapi bevásárlásunkat megejtettük északi szomszédunknál utána beülhetünk a legősibb magyar vár udvarán felállított nézőtérre, hogy megtekintsük például A revizort a Soproni Petőfi Színház előadásában, szórakoztassuk gyerekeinket  a Nagyváradi Szigiligeti Ede Liliputi Társulatának  A brémai muzsikusok című előadásával, de lesz Ghymes koncert, valamint az ExperiDance és a 100 tagú cigányzenekar közös zenés táncos produkciója: A fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány. Esztergom júliustól augusztus 19-ig várja a színházkedvelőket.

Kőszegi Várszínház

forrás: koszeg.hu

Kőszeg az egyik legcsodásabb magyar kisváros, ahova színház nélkül is érdemes egyszer elnézi. A festői városka várszínháza akkora siker lett a közlemúltban, hogy még Ausztriából is átjárnak előadásokat nézni. A jelentős színházi élettel megáldott szombathelyiek is itt fizetnek jegyekért a színház mentes nyári hónapokban. Kőszegen hagyomány, hogy egy kiemelt előadás köré építik a repertoárt, ami idén a Znamenák István által rendezett A falu rossza című zenés komédia. Lesz utca színház is, főként gyerekeknek szóló előadásokkal, Hollósi Frigyes emlékest, de megtekinthetjük miként elevenedik meg Müller Péter Szeretetkönyve zene kíséretével. Sok más egyéb vendégelőadás is várja a nézőket Kőszegen június közepétől augusztus elejéig, talán az egyik leghangulatosabb nyári színházi élményt nyújtó fesztiválon.

Zsámbéki Nyári Színház

Zsámbék távolról valóban úgy néz ki, mintha egy normandiai kisváros határában kocsikáznánk. A város maga nem nyújt sok élményt az érkezés után, de ezt ellensúlyozza évről évre az egyik legjelentősebb középkori épített örökségünk tövében felpezsdülő kulturális élet. Idén Zsámbékon többek között látható lesz a Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása, a III. Richárd Burák Ádám rendezésében valamint a Soltis Lajos Színház Prométheusza. Az Artus Stúdió Piknik nőkkel című produkciója, Ráckevei Anna Nő az időben című előadóestje. Zsámbékra is érdemes elnézni, mert a templom a szegedi dómot megelőzve a legjobb színházi dekoráció.

Szarvasi Vízi Színház

forras: jokaiszinhaz.hu

Alföldi településeket vonzó turisztikai célponttá tenni a legjobb reklámszakembereknek is nehéz feladat lehet, de a szarvasiak nagyot dobtak, és vízre vitték a színpadjukat. A különleges környezetben működő Szarvasi Vízi Színház június 18. és augusztus 27. között minden este előadásokkal várja az érdeklődőket. Látható lesz többek között Lorca Bernarda Alba háza, Shakespeare Tévedések vígjátéka és a Légy jó mindhalálig című musical.

Gyulai Várszínház

forras: gyulaihirlap.hu

Gyulán idén is megrendezik a nemzetközi Shakespeare Fesztivált július 2. és 12. között. A június 26-tól augusztus 9-ig három új bemutató lesz: július 3-án Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját viszi színre a sepsziszentgyörgyi színház társulata, július 21-én a Szathmári Sándor Kazohinia című szatirikus regényéből készült darabot mutatják be Sopsits Árpád rendezésében, valamint Weöres Sándor Psyché című művét Vidnyánszky Attila rendezésében. Ide a szentgyörgyiek miatt biztos érdemes ellátogatni, Erdély legjobb színháza általában csúcselőadásokat csinál akármiből.

Szentendrei Teátrum és Nyár

Szentendrén is lesz idén színház és ez tökéletes indok arra, hogy a közkedvelt szentendrei biciklitúrát kerékpáros HÉV jegy megvásárlásával zárjuk egy előadás után. A július 10-től augusztus végéig tartó évadban többek között látható lesz majd  Ernest Thompson Aranytó című műve Gálffi László rendezésében, Rejtő Jenő: A szőke ciklon színpadi adaptációja, valamint Lázár Kati Jászai Mari-estje.

Végül érdemes megemlíteni a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amely idén 27-ik alkalommal kerül megrendezésre június 19-e és 27-e között. A repertoár gerincét a többi nyári fesztiválon is szereplő előadások adják.

Színházba járni jó, nyáron is, és a kínálatot elnézve úgy néz ki, hogy a kultúra iránti szomjunk is bőségesen olthatjuk a melegebb hónapokban.

(források: szinhaz.hu, viziszinhaz.hu, szegediszabadteri.hu, koszegivarszinhaz.hu)
SHARE