0
0

Maguk a szereplők fogalmazzák meg a film elején: 2015-ben senki nem lepődik meg egy velociraptoron, sokkal nagyobb, halálosabb, a T-Rexnél is dínóbb dínóra vágyik a nép. Ez a filmre is igaz, de vajon belefullad-e a Jurassic World a megalomániába?

Steven Spielberg 23 évvel ezelőtt olyan klasszikust alkotott, ami gyakorlatilag máig egyeduralkodó a dínós filmek között. T-Rextől sehol máshol nem rettegtünk ennyire, mint az 1993-as Jurassic Parkban, és ugyan a folytatások nem értek fel az első részhez, mégis kicsit félve, kicsit óvatosan, de azért a legtöbben vártuk az új részt.

forrás: highsnobiety.com

20 évvel John Hammond álma után a szigeten virágzik a dínóipar, egy álmosabb szombat délután is 20 ezer ember tolong a szigeten, hogy triceratopszkölyköket simogassanak, T-Rexek etetését nézzék végig, vagy brontoszauruszokkal nyergeljenek a mezőn. Ide adják le a szülők hétvégére Grayt (Ty Simpkins) és Zachet (Nick Robinson), hogy nagynénjükkel Claire-vel (Bryce Dallas Howard) – aki nem mellesleg a sziget egyik fejese – töltsenek egy kis időt. A sziget másik oldalán azonban már az új szenzációt kotyvasztják a Petri-csészékben: különböző állatok DNS-éből összerakják a szuperdínót, aki intelligens, színváltós, gyilkos és “sportból öl”. Az Indominus Rexnek keresztelt okosdínó magát levelibékának képzelve kijut a szuperketrecből, hogy módszeresen kiirtson minden lényt a Parkban. Az ő nyomába ered Claire-vel karöltve a sziget Krokodil Dundee-ja, Owen (Chris Pratt), aki munkája szerint raptorokat idomít.  A többit nem nehéz kitalálni, futás, még több futás, karmok, fogak, vércafatok – és végül azért a jóöreg T-Rex is felbukkan.

És milyen 2015 Jurassic Parkja? A fentebb említett vallomás Claire szájából hangzik el, és nemcsak a dínóparkra, hanem a filmre is igaz: 2015-ben senki szemét nem lehet dínókkal és spielbergi suspense-vel kiszúrni. Szerencsére nem csap át a sokat emlegetett transformesi megalomániába: a dínók látványosak, és a film is megmarad az egészséges látványosság szintjén – ami nem mondható el a karakterekről. Owenen kívül valamiért mindenki életképtelen: a szuperokos Claire képes 10 centis magassarkakon végigmenekülni a filmet, a világ legveszélyesebb dínójához simán bemasíroznak az emberek csak azért mert nem látják a kamerán, viszont a két gyerek lazán beindítja a ’93-as filmből ottragadt, elvadult autót. És mindemellett az a mondat is elhangzik, hogy mi lett volna, ha Bin Láden ellen bevethették volna a harcidínókat, de az ilyen kicsiségeken jobb nem fennakadni.

forrás: io9.com

Ezek a dolgok nem a film malmára hajtják a vizet, hamarabb fog megmaradni a filmből a raptorokkal motorozás és a cápaevés, mint a karakterek. Suspense-ből is jóval kevesebb van: ezen a téren nagyon meglátszik Spielberg hiánya (a filmben pénzesbácsiként van csupán jelen). A rendező az 1993-as alkotásban is alkalmazta azt, amit A cápában járatott csúcsra: a rettegés tárgya a képernyőn kívül van, az első részben összesen 6 percen át láthatók premier plánban a dínók. A Jurassic Worldben nem pöcsöl senki ezekkel a finom izgalmakkal: együtt zúzzuk végig a dínókkal a szigetet, amivel semmi baj sincs, de a klasszikust ismerve ebből a szempontból marad azért hiányérzet bőven.

[youtube id=”LKCq_xk69Lo”]

Spielbergnek nem kell féltenie klasszikusát, hogy az új, negyedik rész lesz mostantól minden őshüllőrajongó alfája és omegája, még mindig inkább ahhoz érdemes nyúlni, ha valaki az igazi dínóéletérzésre vágyik. Ehelyett a Jurassic World megmarad egy újabb, ám ennek ellenére felettébb szórakoztató dínóbőr-lehúzásának, sok kedves utalással a klasszikusra, és látványos csatával-gondolok itt leginkább a végső összecsapásra – fűszerezve.

SHARE