1
0

Egyszerre két kérdésben is konzultál a nemzettel a kormány, szó van a bevándorlásról és az internet jövőjéről is. Ezúttal az internetről szólót vesszük górcső alá.

Először is szeretném nyilvánosan megdicsérni Deutsch Tamást. Bárki is írta a kérdéssort, ő adta hozzá az arcát, övé a kredit, hogy ez a nemzeti konzultáció fényévekkel értelmesebbre sikerült, mint a másik, ami persze el is homályosítja ezt. Ebből sem lesz reprezentatív közvélemény-kutatás, de valahogy így néz ki egy politikai párt által kiadott kérdőív, ami azért úgy nagyjából kíváncsi az emberek véleményére is. Most, hogy ezt tisztáztuk, indulatmentesen kezdhetjük el sorolni az InternetKonra keresztelt kérdőív hibáit.forrás: 444.hu

Először is kissé sok a feltett 20 kérdés, nyugodtan mondhatjuk, hogy mondjuk a kérdések fele nem nagyon tarthat számot a nagyközönség érdeklődésére, ezek egyrészt marginális kérdések, másrészt meg túlságosan szakmaiak. Itt van például a 18. számú kérdés, hogy azt mondja: „Az állam évről évre jelentős összeget költ szoftverfejlesztésre, illetve licencvásárlásra. Vannak, akik szerint szélesebb körben kellene a nyílt forráskódra épülő szabad szoftveres megoldásokat használni. Mások szerint csak azt kellene mérlegelni, hogy az adott szoftver mennyire megbízható és milyen áron érhető el. Mi az ön véleménye?” Hát, köszönjük szépen.

De ugyanilyen a netsemlegesség kérdése, vagy az, hogy lehetővé tegye-e a kormány a kkv-knak a szupergyors internetelérést biztosító hálózatfejlesztésben való részvételt. Nem segít az sem, hogy viszonylag körülményes a kérdőív kitöltése. Ugyebár csak az interneten lehet megtenni ezt, és ott is kell hozzá vagy egy ügyfélkapus, vagy egy facebook-account, de ha ezek nincsenek, akkor is csak a név és a lakcím megadásával tudjuk elküldeni válaszainkat, lehet, hogy ez többeket el is riaszt attól, hogy megtegyék ezt. Aki esetleg nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, az az ország különböző részein megtalálható e-pontokon töltheti ki a kérdőívet.

Vannak persze jó kérdések is, például hogy legyen-e a főtereken ingyenwifi, milyen legyen az informatika felhasználása az oktatásban, jó, hogy felmerül az internetes zaklatás, és válaszolhatjuk akár azt is, hogy legyen legális minden torrent.forrás: 4024.hu
A legnagyobb kérdés az egész kérdőívvel kapcsolatban annak a célja. Örvendetes fejlemény lenne persze, ha minél többen minél értőbben töltenék ki az internetkont, aztán a kormány ez alapján mérlegelve hozna jó törvényeket. Csak éppen az egésznek a kiindulási alapja, a magyar internet szabályozásának a koncepciója téves. Nincsen ugyanis olyan, hogy magyar internet, olyan nincs, hogy a magyar internet ilyen lesz, a többi meg olyan. Egy, nemzetközi internet van, amit bármennyire is próbálkoznak a kormányok, az információ hatalmas mennyisége miatt csak mértékkel lehet ellenőrizni.

Az internet mint olyan kiált a nemzetközi szabályozásért, viszont egyúttal magában hordja az abszolút szabadság igényét és megvalósíthatóságát is. Az internetről, mint az emberiség modernkori tudásának sarokkövéről és annak terjesztéséről szóló beszélgetés hasznos, de azt, hogy a torrentek végleg értelmetlenné teszik-e majd a szerzői jogot, nem a magyar választópolgárok fogják eldönteni.

SHARE