0
0

Ugyan ki vásárol ma még lemezeket? Ki jár lemezboltba, és miért? Miközben a Spotify és az iTunes évről évre rekordokat döntöget, az mp3 pedig átveszi a stafétát a fizikai formátumoktól, egyes fanatikus lemezgyűjtők továbbra is kitartanak kedvenc apró zeneboltjaik mellett – Miért?

A válasz egészen egyszerű – a hangulat miatt! Ők ugyan is a felfedezés örömét (és tárgyát) keresik kitartóan, szeretik hazavinni, másra se figyelve végighallgatni a lemezt egyedül. Mert ez a lényeg. A kincsvadászat izgalma és a fellelt kincsek megszerzésének öröme. Személy szerint ez ügyben kissé elfogult vagyok, ezért szeretném veletek is megosztani azt a néhány pesti boltot, ahová még most is érdemes bejárni bogarászni, beszélgetni az eladókkal, és zenebolondokkal ismerkedni.

Musicland/Neon Music Hanglemezbolt

Kép: Facebook.com_Musicland

Minden hazai zenerajongó és vinyl-junkie ismeri a Musicland/Neon Music Hanglemezboltot, így érdemes velük kezdeni a sort. A Musiclandbe belépni olyan, mintha egy zenekuckóba/barlangba ereszkednél alá. Az új és használt CD-k, kazetták és lemezek rekeszei között órákig lehet bogarászni, bármilyen stílusról legyen szó. Sőt! Olykor nagyszerű akusztikus koncertekbe és zenei kerekasztalbeszélgetésekbe is bele lehet itt futni, hiszen a Musicland a Record Store Day (Nemzetközi Lemezboltok Napja) egyik hivatalos magyar támogatója.

Cím: 1077 Budapest, Almássy tér 8.
Nyitva: Hétfő – Péntek 11 – 19 óráig

Deep Hanglemezbolt

Kép: Facebook.com_Deep

A Deep egyike Budapest elektronikus tánczenére szakosodott két lemezboltjának. A választás azért esett erre a boltra, mert sokkal emberközelibb – az eladók ugyan olyan flúgos zenebolondok mint a betérők, és gyakorlatilag bármilyen témába vágó kérdésre csípőből tudják a választ, amiről szívesen el is beszélgetnek. Ha véletlenül lemezlovaskodással keresnéd a kenyeredet, semmiképp se hagyd ki ezt a helyet.

Cím: 1062 Budapest, Aradi Utca 22.
Nyitva: Hétfő – Péntek 11 – 19 óráig, Szombat 12 – 16 óráig

Média Pont Lemezbolt

Kép: Facebook.com_Médiapont

A Média Pont az egyik személyes kedvencem – a Hollán Ernő utcában található ékszerdoboz méretű kis lemezbolt gyakorlatilag padlótól plafonig zenével van kitömve. A kedvezményes árú használt lemezektől kezdve a CD-ken, DVD-ken át a díszdobozos ritkaságokig mindenfélét lehet itt találni. A tulajdonos Penji nevű bárgyú, de tündéri kiskutyája pedig mindig ott csóválja valamelyik sarokban a farkát (ha épp nem Pink Floyd lemezekkel fotózkodik).

Cím: 1136 Budapest, Hollán Ernő Utca.18.
Nyitva: Hétfő – Szombat 13 – 20 óráig

Wave

Kép: Librarius.hu_wave

Ha csak egy lemezboltba van időd benézni Budapesten, menj a Wavebe. A Wave a város egyik legrégebb óta működő lemezboltja, ahol még mindig megvan az eladók tipikus lemezbolti mentalitása. (Amikor a hónod alatt szorongatott kedvenc alapján belövi, mi lehet az, amit hallgatsz, és ajánl valami olyan zenekart, amiről valószínűleg sosem hallottál még, de az aktuális kedvenc elbújhat mögötte). Habár elsősorban az alternatív/indie szcéna zenéit forgalmazzák, a jazztől a hip-hopon át a dubstepig és a folkig mindent meglehet találni a bolt polcain. Szép mennyiségű használt CD és lemezt kíséretében – ráadásul a Wave a Record Store Day másik hivatalos hazai támogatója, így alkalmanként itt is szólnak akusztikus koncertek és egyéb zenei programok.

Cím: 1065 Budapest, Révay Köz 1.
Nyitva: Hétfő – Péntek 11 – 19 óráig, Szombat 11 – 15 óráig

Newport Records

Kép: Facebook.com_Newport

A Newport Hanglemezbolt napjaink zeneiparának jellegzetes Don Quijotéja. Bálint Ferenc, a tulajdonos egyszerű lelkesedésből viszi az üzletet. A Newport választéka ehhez méltóan egy kicsit személyes – minden lemez egy kicsit Bálint bácsi része, de szívesen túlad rajtuk, ha azok jó gazdára találnak (amit persze ő dönt el, viszont ha szimpatikus vagy, hihetetlen kedvezményeket is adhat). Főleg jazzből és bluesból hatalmas a választék, de a klasszikus rock, a beatkorszak popzenéi és Budapest legnagyobb francia lemezgyűjteménye is epedve várja a betérőket. Apropó – lemezt is lehet mosatni, szóval ha nagypapa kedvenc bakelitje sercegne, érdemes vele betérni a Newportba.

Cím: 1061 Budapest, Teréz Körút 8.
Nyitva: Hétfő – Péntek 14 – 18 óráig

Budapesten körülbelül 35 lemezbolt és antikvárium található. Legtöbben az új és használt lemezek adás-vétele mellett mindenféle egyéb zenei relikviákat (pólók, könyvek, kitűzők, bakancs pertlik) is forgalmaznak, amik segítik talponmaradásukat a zeneipar könyörtelen átalakulásában. Persze lehet CD-ket venni a nagy bevásárlóláncok áruházaiban is, de zakót sem a zöldségesnél vesz az ember. Érdemes felfedezni a zenére szakosodott üzleteket, mert rengeteg érdekes emberrel találkozhat a betérő – nem gondoltátok, hogy még ennyi lemezbolt van Budapesten mi?

SHARE