1
0

A minap egy Indian Desert Wedding kezdetű Vogue hírlevél fogadott az e-mail fiókomban, ami azt jelenti, hogy a nyár közeledtével lassan, de biztosan fehér ruhába borul a világ és beköszönt az esküvőszezon, úgyhogy épp itt az ideje, hogy egy picit feszegessük a témát. Egy fotósorozat kedvéért a Well-s Szalon csipet-csapatával karöltve mi is megálmodtunk egyet. Emellett pedig még interjúzni is maradt időnk: Kákonyi Dóri, esküvői stylisttal is beszélgettünk.

Többször beigazolódott már, hogy ahhoz, hogy valami nagyot alkossunk nem szükségesek világmegváltó tervek és robosztus elképzelések. Odavagyunk a kissé elvont, alter csodákért és természetesen az extravagancia is páratlan a maga frenetikus, provokatív módján, néha azonban – a kevesebb néha több elvén – egy hirtelenjében jött, egyszerű alapötletből is lehet igazi különlegességet alkotni, nem kell hozzá más, csupán egy másfajta látásmód, játék a fényekkel, a térrel és/vagy a stylinggal.

forrás: fotolla

A Well-s szalonnal, a Rubos Hajszalonnal, Fekete Adrienn sminkes-kozmetikussal, illetve Eisenberger Ági fotóssal – aka Fotollával – közös projektünk is alapvetően egy tradicionális felállást vett alapul, amiben nyilván az volt a kihívás, hogy az elmúlt évtizedben uralkodó minimalizmustól elrugaszkodva, mégis a letisztultságot tartva szem előtt, alkossunk valami lendületeset, valami nem mindennapit. Egy irányvonalon három egymással harmonizáló, mégis elemeiben eltérő stílust megteremteni érdekes feladatnak bizonyult. Minden a részletekben rejlett: a piros cipőben, a szokatlan ékszerhasználatban és a nem kimondottan fehér ruhás helyszínekben.

forrás: fotolla

Mert ilyenkor az apró részleteknek is kulcsszerepük van. A nagy nap, minden nő életében egy fontos momentum, meghatározó pillanatok sorozata. Sokasodnak a teendők és még inkább kérdésessé válik a helyszín, a ruha, a smink, a haj, a kiegészítők, amik – nem mellesleg – mind-mind megalapozzák az egész ásó-kapa-nagyharang hangulatot, kinek-kinek a saját maga verziója szerint. Elképzelés akad bőven, a lehetetlen nem létezik, viszont annál több a kihívás. A projekt kapcsán egy kolléganőmmel, Kákonyi Dóri esküvői stylisttal beszélgettünk a munka izgalmairól, intenzitásáról, szeretetéről és a boldogító igen előtti nehézségek kiküszöböléséről.

Számodra mit jelent az esküvő, mint fogalom?

Az esküvő számomra a szépséget és a romantikát jelenti. Szerintem minden lány/nő életében meg kell hogy történjen. Ez egy fontos része az életünknek, akár egyszeri, akár többszöri alkalomról beszélünk. Mindig különleges. Gondoljunk bele, maga a leánykérés is egy szép gesztus a mai korban. Ez is egyfajta értéket képvisel, őriz.

A stylist lét nap mint nap próbára teszi a kreativitásodat, mégis bővítetted a munkakörödet.

Ez így igaz. Azonban a kettő nem összehasonlítható. Egy rendezvényen például sok-sok modellhez kell felállítani a koncepciót, összerakni az outfiteket. Az esküvői styling másfajta gondolkodást igényel.  Egy emberrel mindig egyszerűbb foglalkozni. Pár éve bekattant valami a fejemben és elvégeztem egy esküvő szervezői kurzust, azonban úgy éreztem, hogy egy egész eseményt lebonyolítani, egyedül, talán még túl nagy falat lenne, így született meg a gondolat a fejemben, hogy miért ne foglalkozhatnék az esküvő styling részével. Egy gyönyörű szertartás részese lehetek, ami lendületben tart, motivál. Egyébként pedig izgalmas végig követni a menyasszony átalakulását. A tervezéstől kezdve, a ruhapróbán át a nagy napig mellette vagyok és segítem. Ha kell, a dili doki szerepét is vállalom, mert ez is a feladatom része: megfelelő kommunikáció és emberismeret.

Ha már szóba került a kommunikáció és emberismeret, mennyiben meghatározó a te elképzelésed és mennyiben a menyasszonyé?

Általában fele-fele megoldással dolgozom. A két elképzelést ötvözöm. A legjobb, amikor az alanynak  nincs konkrét elképzelése, mert akkor szabad kezem van. Sok esetben viszont már kész tények elé vagyok állítva. Ilyenkor stílustanácsadói szerepkörbe bújok, javaslok esetleges változtatásokat, és ha van egy olyan elem, amelyhez mindenképpen ragaszkodik a megrendelőm, akkor azt addig keressük, amig meg nem találjuk a tökéleteset. Aztán pedig kezdődhet a “száguldás, porsche, szerelem.”

Tökéletes. Érdekes szó, és személyeként eltérő jelentést hordoz.

Általában törekszem arra, hogy valami különlegeset alkossak. Szeretem, ha van egy kis csavar a projektben – például egy hátkivágás, vagy egyedi kézzel festett mintázat. Mindenképpen létrehozni valamit, ami a konvencionálistól eltérő. Nemrég jártam egy Celeni bemutatón, ami egy kicsit emlékeztetett az 1999-es Alexander McQueen showra, ugyanis Cselényi Eszter ruhái ott helyben egy festőművész keze nyomán keltek életre. Álomszép volt.

Mennyiben befolyásolnak téged az aktuális trendek?

Mint stylist, tisztában vagyok a jelenkor irányzataival, viszont úgy gondolom, hogy az esküvő mindenki számára egyedi és megismételhetetlen, ahol az éppen aktuális trendeket szem előtt tartva, de nem vakon követve kell összerakni az ifjú pár számára megfelelő stylingot.

forrás: fotolla

Egy gyakorlatias szakmában tevékenykedsz, az évek során pedig már elsajátítottál egyfajta fashion gondolkodást is, mégis miként tudnád meghatározni a divat fogalmát?

Mindenképpen egyfajta művészet, még akkor is ha tömegcikkekről beszélünk. Van egy bázis, ahol mindent, szín-alapanyag-formát meghatároznak úgy 3 évvel előre. És mi, ha elég éberek vagyunk, akkor könnyen következtethetünk a következő évi trendhullámra. A kérdésedre válaszolva, pedig számomra a divatot egy idézet foglalja össze a legjobban és ez az, ami alapján az én munkám is működik: “Divat az, amit ma senki nem venne fel, holnap pedig mindenki visel!”

SHARE