1
0

Vin Diesel azt nyilatkozta, hogy a Furious 7 meg fogja nyerni a legjobb filmért járó Oscar-díjat. Noha a kopasz macsó jóslata kissé elrugaszkodott a talajtól, a film jóval többet ad, mint azt első blikkre gondolnánk. Április 2-től a mozikban.

A horrorfilmesként megismert James Wan (Fűrész) vette át a rendezői pálcát a korábbi részekért felelős Justin Lintől, ám ha kameratrükkjei kényelmesen is ülnek a száguldó cirkuszban, Paul Walker halála nem kis fejtörést okozott az ausztrál-maláj direktornak. Walker tragédiája a film megszületését is megkérdőjelezte, ám az elképesztő számítógépes munka és néhány remek dublőr (többek közt Walker testvérei) segítségével egy éves csúszással, de kijöhetett a film.

A történet eddig se volt túlzottan lényeges a szériában, mindenesetre említsünk róla pár szót. A Dom (Vin Diesel) és Brian (Paul Walker) vezette csapat egy szuperhacker szuperfegyverét (Isten szeme) keresi, hogy megtalálják vele Anglia legkegyetlenebb szupergyilkosát (Jason Statham). A sztori a hatodik rész folytatása, ám aki nem látta volna az előzményt, az se fogja túlzottan a szemöldökét ráncolni.

Szembejövő problémák nélkül persze nem lehetne majdnem két és fél órára nyújtani a rétest, ám szereplőink megfelelő színvonalon gondoskodnak, hogy ne nézegessük az óránkat. A csapat tagjai (kiegészülve az előző részekből ismert szószátyár Tyrese Gibsonnal, a majdnem dögös Michelle Rodriguezzel és az időközben elképesztő verekedőarzenált elsajátító Ludacrisszel) mindenhonnan leugratnak csodajárgányaikkal, ahonnan legalább pármillió törvényt megszegnek, legyen ez szakadék, felhőkarcoló teteje vagy mozgásban lévő repülőgép.

[youtube id=”Skpu5HaVkOc”]

Nem is érdemes összeszámolni, hogy főszereplőink hány olyan dolgot élnek túl karcolás nélkül, amibe más századmásodpercek alatt belehalna. Még hogy a Universal Pictures-nek nincsenek szuperhősei! Arra viszont mindenki ügyel, hogy ha már lehetőség van a forgatókönyvben arra a ritka pillanatra, hogy valaki kinyissa a száját egy-két szó erejéig, akkor azt ütős, olykor igencsak humoros módon sikerüljön megtenni.

Cameokban sincs hiány, beugrik Iggy Azalea (de hogy minek), az MMA harcos bajnok Ronda Rousey, vagy épp a már sokat megjárt Kurt Russell. Azon pedig már senki nem lepődik meg, ha Dwayne ‘The Rock’ Johnson is lepattintja a gipszet a fél képernyőt elfoglaló karjáról.

Ha a filmet visszafelé néznénk, akkor annak lennénk tanúi, ahogy a srácok kocsijaik és fegyvereik segítségével felújítják Los Angeles-t és Abu Dhabit, miközben páncélózott buszok, helikopterek és drónok nehezítik meg munkájukat. Aki pedig egy pattanásos, üdítőt szürcsölő hackerre gondolt a sztori felvezetésénél, az könnyen Anastasia Steele-t megszégyenítő hatékonysággal harap majd a szájába.

Noha az egész produkció felett ott lebeg, hogy hogyan is búcsúznak el a készítők Paul Walkertől, a lehető legérettebb, legérzelmesebb módon teszik ezt, amiről sokkal többet nem is mondanék. Mindenki élje át maga.

A Furious 7 a leglátványosabb és egyben legagyatlanabb akciófilm, ami valaha filmvászonra került. Gond pedig nincs ezzel, hiszen korunk legmutatósabb, egyben legagyatlanabb színészei szállítják ezt. A Walker-tribute a mindig nyers Dieselből is kihoz némi színészt, ez pedig egy váratlan fordulat a bombasztikus akciótengerben. Aki nem látta az előző hat részt, az valószínűleg kedvet kap a megnézésükre, aki viszont nagy rajongója a szériának, az garantáltan húzni fogja a pisicsíkot a moziból kifelé menet.

SHARE