2
0

Virágzik a burgerkultúra, gyakorlatilag nincs olyan magára valamit is adó belvárosi sarok, ahol ne állna egy-egy jóképű hamburgerező. Manapság egy natúr, unalomig ismert, közepes minőségű húsos bucival könnyű feledésbe merülni, így szinte kötelező lett a népszerű étel felturbózása a hírnév és törzsvendégszerzés érdekében.

A Dió nevű kantinban nevéhez hűen még a burger is a csontvelős gyümölcs körül forog, de az exkluzív húspogácsán kívül szinte valamennyi fogás tartalmazza a különleges csemegét.

dio-1807

Soha nem rajongtam igazán a dióért, aminek köze lehet a nagymamától elcsent kutya alakú diótörőnek is, melynek farkát gyerekkoromban gyakran kellett csattogtatnom diótörés gyanánt. A belvárosi étkezde felülírta eddigi élményeimet és tiszta lappal indítottuk kapcsolatunkat a csonthéjas ínyencséggel. A Király Pál utcai étkezdében egy valódi diós élménybe márthatjuk gyomrunkat és meghökkentő dolgokkal találkozhatunk. Az ételek pont úgy vannak a dióval megbolondítva, hogy az nem nyomja el a többi alapanyag ízét és nem élősködik parazitaként a főfogásokon.

dio-1827

dio-1890

Klaus Sommer a kantin tulajdonosa és szakácsa Ausztriából érkezett ide, hogy egyedi ízkombinációival felforgassa a hazai gasztro kínálatot. A hely igazi Kánaánt jelent a gyomornak, ráadásul a menü naponta változik különböző kultúrák ízei és megannyi tematikus fogás között egyensúlyozva. Hétfőn a főzelékek szerelmesei örülhetnek, kedd a tésztakedvelők napja, szerdán az osztrák ízekkel ismerkedhetünk, csütörtökön az édességé a főszerep, míg pénteken a hal a fő attrakció. A közös pont a dió, mely egyszerűen azért kapott ilyen hangsúlyos szerepet a hely profiljában, mert a tulajdonos nagy kedvence.

dio-1864

dio-1878

Látogatásunk a halnapra esett, azonban a zseniális fóliában sült citromos tengeri tőkehal mellett még két levest és egy desszertet is megkóstolhattunk. Klaus előételként diós kelkáposzta- és chilis csirkekrémlevessel kínált és igazi zamatkarneválban volt részünk. Míg előbbi a benne lubickoló diódarabokkal egy klasszikus leves felturbózott változata volt, utóbbi a maga currys-kurkumás aromájával az ázsiai ízeket idézte. Az olasz fűszerekkel megbolondított tőkehal a barnarizzsel kiváló csapatot alkotott és  igazi felüdülést jelentett egy olyan ember életében, kinek életmódjából fakadóan általában a halrúd testesíti meg a kopoltyús ételt. A diós kaland csúcsát számomra a bécsi almarétes jelentette, melyhez tökmagolajjal megsuhintott vaníliafagyi társult. A hideg-meleg csodás találkozása leírhatatlan, bármennyit meg tudtam volna enni.

dio-1893

Természetesen nem hagyhattuk ki Klaus specialitását, a dióburgert sem, mely inverze a vidéki buszmegállók mócsingos húspogácsával és rozzant zöldségekkel telepakolt verziójának. A fogás a bucitól a tartalomig toplistás: a pogácsába már alapból belesütik a diót és ebbe kerül bele az íncsiklandó kalapácshúsnak nevezett osztrák sonka. A burger további „építőkövei” diópestoból, Lajta sajtból, friss zöldségekből és természetesen zsenge dióból tevődnek össze. Én inkább szendvicsnek nevezném az ételkreációt, annak viszont remek volt, bár nekem a sajt kissé túlzottan dominált.

dio-1882

A november óta működő helyet nem pusztán a merész ételköltemények és az E-vitamin pótlása miatt érdemes bevenni: a Dióban biztosak lehetünk abban, hogy a fogások minden egyes porcikája minőségi alapanyagokból tevődik össze. Itt nincsenek kellemetlen cupákos húsok, olcsó olajtól átázott szottyos ételek, szikkadt zöldségek, ahogy a mesterséges anyagok is tiltott szereknek minősülnek.

dio-1821

dio-1820

Aki szívesen kísérletezne otthon egyedi alapanyagokból, az bőszen válogathat a helyiség delikát részén található csemegeseregből. Vannak itt különleges pestok, természetes gyümölcslevek és ecetek de a kantin sztárját, a csonthéjas nyalánkság és a húsipar kedvelt termékének szerelemgyerekét, a diószalámit is hazavihetjük.

DIÓ delicate:cantine
Királyi Pál u. 9.

SHARE