1
0

Pattogatott kukorica, chips, csoki, süti – beszámolók szerint a marihuána hatásai között az egyik legáltalánosabb a fékezhetetlen nassolási vágy érzése. Egy amerikai kutatás most megtalálta, miért.

A Nature folyóiratban megjelent kutatás szerint érdekes módon azok a neuronok felelősek ezért az érzésért, melyek alapvetően az éhség elnyomásáért felelnek. A Horváth Tamás vezetésével az amerikai Yale egyetemen dolgozó kutatócsoport meglepve fedezte fel, hogy az alapvetően az evés berekesztéséért felelős idegi rendszerek aktiválódnak, és éhségérzetet generálnak, még azután is, hogy a gyomor már telítődik.

Mintha egy autónak a fékjét nyomnánk és ezzel gyorsulnánk

mondta a kutató. Az agy központi táplálkozási rendszerét veri át a THC, ellentétben azzal, amit korábban a kutatók gondoltak – mégpedig, hogy az agy egy speciális területének (pro-opiomelanocortin (POMC) sejtek) idegsejtjeire hat negatívan, azokra, melyek a telítettségérzésért felelősek. Az egereken végzett tanulmány során azt találták, hogy azok a területek aktiválódnak, melyek alapesetben az evés befejezését indukálják. Ezek a már fent is említett POMC-sejteket aktiválják, melyek a szokásostól eltérő hormonális és egyéb kémiai anyagokat szabadítanak fel.

A kutatók leszögezték, hogy ez nem az egyetlen oka annak, hogy korlátlan mennyiségű ételt képesek a marihuána hatására emberek magukba diktálni, az étkezési stimulációkat tovább vizsgálják. Kutatási téma az is, hogy mely agyi területekre és hogyan hatnak a fűben levő anyagok, melyek a “betépés” érzésért felelősek. A kutatástól az agy működésének jobb megértését, ezzel pedig különféle étkezési- és étvágyzavarok hatékonyabb gyógyítását várják.

SHARE