0
0

A Patrisa Provence egy végtelenül hangulatos búvóhely a Boráros tér személytelen rengetegében. Csak pár lépést kell tenned és Dél-Franciaországban találhatod magad, ahol egyetlen csalódás érhet, hogy előbb-utóbb el kell hagynod ezt a magával ragadó provence-i látomást.

Egy borongós téli napon, a csepeli hév mellől jövet-menet, a IX. kerületben sétálva felüdülés a léleknek betévedni a Patrisa Provence-be. Egy tüneményes kuckó, ami Dél-Franciaország vidéki otthonainak hangulatát idézi. Kopottas, pasztelles színei nyugalmat sugároznak még egy stresszes, idegtépő hétköznapon is. Festett, fából készült bútorok és az aprólékos díszítések figyelemért kiáltanak.  A sok apró részletet egyszerre nem lehet felfogni, de ebben rejlik ereje is, mintha minden kép a falon, minden kis részlet beszélni tudna és vonzaná a tekintetet, hogy gyere, fejtsd meg a történetem. Még az illemhely meglátogatása is élményszámba megy, a stílus itt is folytatódik – virágok, képek és kellemes illatok könnyítik meg a dolgodat.

A Patrisa Provence nem egy a sok pékség, kávézó közül – mintha külön személyisége lenne, amit meg akarsz ismerni. Nem olyan, mint egy gyorsétkezde, hogy célirányosan a pulthoz mész, inkább körbe se nézel, csak rendelsz, eszel és mész. Ahogy az időd csak engedi, próbálod minél lassabban meginni a kávéd, élvezni a frissen sült croissant izét, majd az órádra tekintve átgondolod, hogy mikor lesz időd legközelebb is betévedni.

Amikor beléptem három dolog jutott eszembe: hogy milyen kontrasztos a képe a „kinti világgal”, hasonló stílusban akarom berendezni a lakásom és kár, hogy csak fél órám van felfedezni Provence ízeit. A klasszikus ízeknél maradva egy croissant és egy tejes kávét kértem. A választásomban nem csalódtam, mégis volt bennem hiányérzet, amikor körbenéztem és mindenki előtt színes, különleges falatok vártak a végzetük beteljesedésére.

Ételei
Az ételek íz világa olyan gazdag, mint a miliő, ami körülveszi. Nem farkaséhesen érdemes betévedni, hanem valami ínyencségre vágyva, amit nyugodt, hangulatos körülmények között fogyaszthatsz el. Több ínyenc falatot is kipróbálhatsz – a kedvencek: áfonyás kacsamájpástétom, snidlinges tojáskrém, rukkolás madársalátával, lila hagymával és paprikával vagy körte saláta camembert sajttal, mézes dióval, bagettel és salátával.

Árak
Áraik visszatükrözik a bennük lévő minőséget, de még bőven a megfizethetőség keretein belül. Önmagában az ételekre ránézni is egy nyálcsorgató gasztronómiai impulzust ad, amit csak a kóstolás katarzisa zárhat el.

Kiszolgálás, fogadtatás
Sajnos napjainkban kevés helyen mondható el, de a Patrisa Provence-ben igazi vendéglátás folyik. Mosollyal, érdeklődéssel és kedvességgel fogadnak. A légkör családias, a helyiség arányaiból is adódóan nem is fér el sok ember, ami csak előnyére válik.

SHARE