1
0

A karácsony és szilveszter tulajdonképpen egy hét konstans kiöltözési tortúra az emberek nagy hányadának. “Fel kellene venni a pulcsit, amit a nagyitól kaptam, hadd örüljön, de a fekete nadrágom volt rajtam a Józsiéknál is, akkor mégis mivel?” Néhány gyors tippel segítünk, hogy megjelenésed a nagy rohanásban karácsonyi csodából ne váljon karácsonyi lidércnyomássá.

 1. Színválasztás
  Egyszerre maximum 2 szín plusz fekete/fehér/szürke/barna valamelyike legyen rajtunk. A két szín vagy ugyanazon szín világos és sötét árnyalata, vagy két komplementer szín (lehetőleg szintén sötét-világos összeállításban) legyen. Eszetlenül egymásra aggatni ugyanazon szín 3-4 különböző árnyalatát ugyanis rendkívül nevetséges, bazári majom benyomást kelt.
  A karácsonyfára is elegendő 2-3, árnyalatban egymáshoz illő színt választani, bármennyire is a díszítés a lényeg. A hagyományos piros-arany és kék-ezüst kombinációk helyett az arany-bronz vagy az ezüst-fehér igazán elegáns benyomást kelt a fán, de hacsak nem akarunk diszkógömbre hasonlítani, mi azért ne vigyük túlzásba a csillogást.
 2. Minták
  Az összes ruhadarabból egy legyen mintás, a többi harmonizáló egyszínű, mégpedig lehetőség szerint ugyanolyan. Egy rénszarvasos, piros-zöld szoknyához tehát fekete felső és harisnya dukál, a piros harisnyát hagyjuk meg a Mikulásnak. Ha a nagyi pulóverén egy nagy minta van, fontos, hogy a színek csak támogassák a szettet, ne vonják el a figyelmet az aranyos hóemberről.
 3. Anyagok
  Egy szett – egystílusú anyag. Selyemhez nem veszünk pamutot, zseniliához kötöttet, lycrához kordbársonyt. Elegáns-elegáns, sportos-sportos, amennyire csak lehet csökkentsük le a felhasznált anyagok számát.
 4. Összhatás
  Mindig egy dolog legyen, ami felhívja magára a figyelmet, a többi ezt támogassa, egészítse ki: farmerhez és fehér felsőhöz bátran mehet valamilyen vadító neonszínű cipő, citromsárga boleróhoz fekete szett vagy lila selyeminghez sötétszürke szoknya, nadrág. Anyagában, mintájában és főleg színében összesen egy kirívó pont legyen – vagyis vagy egy élénk szín, vagy egy furcsa szabás/anyag, vagy egy hatalmas minta. Különben az eredmény kaotikus lesz, a szembejövő nem tudja, mire figyeljen, mit emeltünk ki, mit takarnánk el.
  A színek, minták, anyagok minél több helyen visszaköszönnek, annál “összebb” lesz a hatás, de ne essünk túlzásba, tiszta zöldben bármennyire passzol minden mindenhez, akkor is koboldnak fogunk kinézni (de egy csillogó ezüstös övvel, cipővel, táskával könnyen fel lehet dobni, és bezsebelni az elismerő pillantásokat).
 5. Tükör/Őszinte ismerős
  A tükör nem rossz, nem torzít, azt mutatja, ami van. Fogadjuk el. Ne azt lássuk benne, amit szeretnénk, amit elképzeltünk, inkább mondjunk le egy húdecuki felsőről ha egyszer húdecikin áll, mint hogy utána felvont szemöldökök egész sorával találkozzunk.
  Akár vásárláskor, akár otthon, a napi outfit összeállításakor, legyünk kritikusak. Ha a póló megmutatja a hurkákat, elő a másikkal, ha a két zöld nem harmonizál, elő a sárgával. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki anyu/apu/barát/férj/lakótárs véleményét – ha úgy is gondoljuk, nem értenek hozzá, sokszor meglepően helytálló meglátásaik lehetnek.
 6. Ár
  Attól, hogy valami drága, trendi vagy márkás, még nem lesz szép; és attól, hogy valamit a piacon vagy turkálóban találtunk, nem lesz ciki. Mindig az összhatás a lényeg. Fel lehet öltözni a piacról is lenyűgözően és az Andrássy útról is úgy, mintha a krampuszok csínytevése lenne csak az aznapi viseletünk.
 7. Önismeret
  Találd meg a saját stílusod. Csak akkor hordj egy ruhát, ha jól érzed magad benne, bízz magadban – ha egy outfittel kapcsolatban egy pillanatra is elbizonytalanodsz, inkább válts. Lehet, hogy a környezeted megbotránkozik majd azon, hogy hópelyhes nadrágot hordasz, de ha neked tetszik és vidáman tudod átvészelni a hatodik családi vacsorát is a segítségével, az többet ér, mint néhány meghökkent tekintet.
SHARE