1
0

A népszórakoztatás egyik legnagyszerűbb formája, ha zamatos ételekkel tömjük meg a delikvensek gyomrát, mindezt egy pofás környezetben kivitelezve.

A Rumbach Sebestyén utca falatnyi étkezője a Sonkapult, a reggelik dámájára, a sonkára helyezte a hangsúlyt, ahol a guszta húsdarabok reggeltől estig csak arra várnak, hogy mohó fogaink martalékává váljanak.

A belvárosban egymás hegyén-hátán toporognak az éhes szájak betömésére szolgáló éttermek, önkiszolgálók, főzőzsírtól bepállott falatozók. A gyakran dögunalmas ételek és hátborzongató étkezdék hepehupás útvesztőjében hatalmas felkiáltó jel a Sonkapult nevű reggeliző.

A régiségkereskedéssel is foglalkozó tulajdonos, Bánlaki Balázs homlokát egy Berkel sonkaszeletelő alakjában csókolta homlokon a múzsa. Az agyonharcolt gép fél év restaurálást igényelt, de most büszkén pöffeszkedik a helyiség elsőszámú dekorációs elemeként. Balázs végül két társával, Szablyás Jánossal és Pusztai Péterrel nyitotta meg a helyet, akik korábban szintén nem a pompás combhús bűvkörében tengették mindennapjaikat. Az ószeres háttér egyébként alaposan rányomja a bélyegét a helyre: a kirakatban egy Vespa robogó tündököl és a garnitúra nagy része is egykor kiselejtezett, de mára már felújított tárgyakból áll.

Az apró helyiségben csak úgy rajzanak a sonkák és a betoppanó vendégre kíméletlenül lesújt a nyálcsorgató illat. A tulajdonosok csak minőségi alapanyagokból dolgoznak: míg a kenyér a leghíresebb olasz magyartól, Giannitól származik, addig a hely névadója egyenesen Spanyolországból utazik ide azért, hogy aztán élvezettel megdézsmálhassák.

Bár független típusoknak lehetőségük van egyéni szendvics megkomponálására, mi inkább két ajánlott példánnyal szerettük volna korgó gyomrunkat lecsillapítani, így Balázs javaslatára végül egy Ciabattinit (tejföl, sonka, mozzarella) és egy Bocadillot (paradicsom, olívaolaj, sonka) tettünk magunkévá. Az elkészült étel igazi szendvicseszmény lett, mely csakugyan kizsigerelte ízlelőbimbóinkat: a ropogós bagettből csak úgy hadonásztak kifele a sonkák és a mellékszereplőként társuló friss zöldségek. A fejedelmi harapnivaló ravasz némbernek bizonyult és szinte követelte, hogy az első szendvics után azonnal egy másikat fúrjunk a szánkba.

Reggeliző révén a kávé és a brownie a menüsor kötelező eleme, de a Sonkapult a borok élvezőinek is kedvez.

Főleg apróbb borászatok italait szürcsölhetjük, de olyan nagyágyúk kínálata is megtalálható, mint a Laposa pincészet. A minőségi lőrét időnként borkóstoló keretein belül ízlelgethetjük, ahol az adott pince meghívott képviselője tágítja ki a borokról való ismeretünket.

A Sonkapultban igazi íz élménynek lehetünk tanúi, mely szöges ellentétben áll a boltok és az iskolai büfék kedvelt sztárjával, az aszott-szottyos szendviccsel. Bár reggelizőnek indult, a hely egészen éjfélig a sonkafetisiszták és a szendvics fanatikusok rendelkezésére áll.

SHARE