1
0

Megvan a zseniális Jackie Brown két bűnözője, Ordell és Louis? A Született bűnözők az ő előzmény-történetüket dolgozza fel, Elmore Leonard regénye alapján.

A Jackie Brownból jól ismert Ordell Robbie-nak (Mos Def) és Louis Garának (John Hawkes) sok közös vonása van. Ugyanabban a börtönben ültek autólopásért, most pedig együtt készülnek a nagy balhéra. Egy kőgazdag detroiti építési vállalkozó, Frank Dawson (Tim Robbins) feleségét, Mickeyt (Jennifer Aniston) akarják elrabolni, hogy aztán felmarkolják a váltságdíjat, és elhúzzanak délre. Arra azonban egyikük sem számít, hogy az iszákos férj éppen válni készül fiatal szeretője, Melanie (Isla Fisher) miatt, és esze ágában sincs kifizetni a pénzt. Az pedig meg sem fordul a fejükben, hogy a szomorú, de jó karban lévő háziasszony torkig van már férje üzelmeivel, és bosszúra szomjazik…

A cselekmény bővelkedik a jobbnál jobb dumákban és helyzetkomikumokban, egyik legemlékezetesebb például a Mickeyt fogva tartó ház dagadt, náci tulajdonosa (Mark Boone Junior) és Mickey cigijének találkozása. Jennifer Aniston egyébként ugyanolyan Jennifer Aniston itt is, mint az összes filmjében, Tim Robbinst (a Remény rabjai című alapmű főszereplője) viszont nagyon jó újra mozivásznon látni, – pláne félrek*ró milliárdosként – mivel a 2005-ös Világok harca óta nem sok emlékezetes szerepe volt.

Ordell és Louis jó szövegeket löknek és rendkívül szórakoztatóak (pláne zsarolás közben), majdnem olyan remek párost alkotnak Def és Hawkes alakításában, mint Samuel L. Jackson és Robert De Niro-éban voltak a Jackie Brownban, ám sem ők, sem a film nem tud olyan átütő lenni, mint a ’97-es „folytatás” volt annak idején. Ennek egyik oka lehet, hogy Quentin Tarantino sokkal jobb direktor, mint a Született bűnözőket rendező Daniel Schechter, de azt se felejtsük el, hogy könyvadaptációról beszélünk, és tény, hogy Elmore Leonard regényei közül a Rum Punch (amiből a Jackie Brown készült) sokkal erősebb, mint a Született bűnözők.

A film élményfaktorához a karakterek és a poénok mellett nagyban hozzátesz a kiváló zene, amelyből egy kis ízelítőt az alábbi előzetesben is hallhattok, mindez a The Newton Brothers nevű formáció munkáját dicséri.

A Született bűnözők összességében tehát egy nagyon is nézhető, sokszor kimondottan szórakoztató őszi kis vígjáték, amely nem csak a Jackie Brown szerelmeseinek fog tetszeni.

[youtube id=”TD0ZV2OHIus”]

SHARE